Dunění z hlubin klubu. Špína se noří do temných beatů s kolektivem Wrong

6. prosinec 2018

Pražské pořadatelské uskupení Wrong působí na scéně přes dva roky. Ve Špíně jsme uvítali tři čtvrtiny celého kolektivu – Lukáše, Mojmíra a Ondru. Za své dosavadní působení mají na kontě nespočet večírků, na kterých se prolíná techno s noisem nebo post-punkem, ale i dvě kazetové kompilace mapující uplynulé roky v jejich režii. Ta letošní ještě voní novotou.

„Začali jsme akce dělat i proto, že jsme chtěli hrát co nejdýl,“ popisuje pořadatelské začátky Wrongu Mojmír. Na počátku byla kapela hrající směs post-punku a darkwaveu. Lukáš, který zpíval, se v té době styděl, takže se radši se otáčel zády k publiku a zvukaři měli tendence jejich koncerty utínat. Pak se ale kapelní aktivity přetransformovaly v dělání večírků. Opět se zaměřením na temné žánry – techno, industrial i noise. Wrong k organizaci akcí i k vlastní tvorbě přistupuje z té punkové, DIY strany. Všechno se točí okolo osobních vztahů s interprety, vysvětlují. I to byl důvod, proč jsme si je do Špíny pozvali.

Úspěchy letošního roku shrnula už druhá kazetová kompilace s názvem Suspicion of Doubt, na které se objevila řada nevydaných skladeb od spřátelených interpretů. Patří mezi ně například berlínské duo Operant, které má pod palcem label Instruments of Discipline, producent Huren nebo projekt False Trance, spojený s pražskými Lightning Glove. Kazety si všimnul i poměrně velký webzin Tiny Mixtapes. Mimochodem, obal k ní dělal Lukáš, který se věnuje risografovému tisku pod hlavičkou KudlaWerkstatt.

Kluky můžete potkat i jako interprety na (nejen) pražských klubových akcích pod jmény Hyaen, JimHate nebo Trauma.

Jak se od hraní v kapele dostat k pořádání tanečních party a co mají techno akce společného s punkem? Pusťte si Špínu s kolektivem Wrong.

autoři: Honza Šamánek , Judita Císařová , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.