„Dvacetileté ženy se na seznamce ani neohřejí, po třiceti se to mění,“ říká terapeutka singles

12. červenec 2018

„Na internetu lze najít vážný vztah, dokonce to dělá čím dál tím více lidí,“ říká terapeutka a socioložka Markéta Šetinová. Počet lidí, kteří mají se seznamováním online zkušenosti, roste. U nás i na Západě. Mladým lidem je používání seznamovacích aplikací bližší, hranice online a offline světa tolik nevnímají a nestydí se za sex bez chození. Vydrží ale vztahy ze seznamek? Jak se vyrovnat s obrovským množstvím potenciálních partnerů a proč jsou na tom nejhůř mladí muži?

„Složitější seznamování mají mladí muži mezi dvaceti a třiceti a ženy mezi třiceti pěti a čtyřiceti lety,“ vychází ze zkušeností i výzkumů Markéta. Mladí muži se totiž nejvíce zajímají o stejně staré ženy, jenže ty se líbí i jejich otcům. Proto se na seznamky ani často nedostanou. Pokud ano, dlouho se tam neohřejí. Ženám se zkušenost se seznamováním proměňuje nejčastěji mezi pětatřicátým a čtyřicátým rokem, kdy o ně statisticky zájem klesá.

„Výzkumy potvrzují, že nezáleží, zda se seznámíte online, nebo offline. Budete ve vztahu zažívat stejné radosti a starosti,“ vyvrací některé mýty o seznamování na internetu Markéta. Forma seznámení nemá na úspěšnost vztahu vliv. Na seznamkách je akorát více lidí, které byste normálně nepotkali. To je výhoda i nevýhoda. Máte víc příležitostí a dopředu víte, že všichni něco hledají. Ať už je to flirt, nebo vážný vztah. Na druhou stranu, klasické seznamování v offline světě se odehrává nejčastěji ve vaší sociální bublině, která je plná vám podobných lidí.

„Specifické pro dnešní mladé lidi je větší oddělování lásky a sexu. U předchozí generace předcházely vztahům sympatie a emoce. Poté začal vztah a proběhl fyzický kontakt. Nyní se sexem začíná,“ říká Markéta Šetinová

„Jestli je něco ve společenských vědách prozkoumané, pak je to fakt, že máme rádi podobné lidi. Lehce se s nimi povídá, shodnete se v názorech a snáze se zamilujete,“ kombinuje poznatky psychologie a sociologie Markéta. Nelze prý paušalizovat a říci, že vztahy, kde je jeden třeba výrazně inteligentnější, mladší, bohatší nebo atraktivnější, nebudou fungovat, ale lidé nejraději hledají sobě podobné protějšky.

„Specifické pro dnešní mladé lidi je větší oddělování lásky a sexu. U předchozí generace předcházely vztahům sympatie a emoce. Poté začal vztah a proběhl fyzický kontakt. Nyní se sexem začíná,“ vysvětluje terapeutka a socioložka Markéta. Podle ní to má své výhody i nevýhody. Sex se zbavuje stigmatu, lidé se neváží jen pro uspokojení sexuálních potřeb. Na druhou stranu se musí naučit ve vztazích odosobnění. Brát vztahy nezávazně není úplně automatické, a pokud se to člověk naučí, může mu zase dělat problémy se přepnout. „Většina mladých lidí chce vztah a rodinu, ale když se dlouho učí a trénuje odosobnění, tak se pak bojí závazků a neumí se intimně sblížit. I s takovými lidmi ve své praxi pracuji,“ říká Markéta.

Markéta Šetinová je terapeutka a socioložka zaměřující se na lásku a partnerské vztahy. Studovala na Univerzitě v Oxfordu, pokračuje v doktorském studiu na Univerzitě Karlově, kde partnerské vztahy zkoumá odborně. Píše blog Moderní láska.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.