Eben, bigbít i orchestry. Jaké bude brněnské Sono Centrum?

25. duben 2014

Už dnes se v Brně otevře nápadná stavba na ulici Veveří, připomínající obří golfový míček vtlačený mezi dvě lesklé plochy. Zahajovací párty, na které zahrají Goldfish, odstartuje provoz budovy, ve které je špičkově vybavený koncertní sál, restaurace a hotel. Sono Centrum má potenciál změnit brněnský noční život. Zároveň budí nedůvěru masivní reklamní kampaní a sázkou na osvědčená jména.

Dovnitř se vejde okolo tisícovky lidí na stání, sál je možné zmenšit i uzpůsobit k sezení, zvuk tu má být špičkový, a to i přesto, že je prostor kulatý. Zvenku budova působí futuristicky, program je ale konzervativní. Kromě Goldfish je zatím pozvaná skupina N.O.H.A, Duke Ellington Orchestra, Manfred Mann‘s Earth Band nebo Bratři Ebenové. Marek Eben odpalující golfový míček vystupuje ostatně i v propagačním spotu Sono Centra.

Dramaturg Dan Giač, který byl u začátků klubu Fléda, chce mít z podniku místo s klubovou atmosférou, kde lidi zůstávají celý večer. „Tohle musí být prostor pro všechny žánry, Brno je moc malý město na to, abychom se mohli žánrově profilovat,“ říká. I luxusně působící hotel a restaurace, které část publika zvyklého chodit na koncerty nejspíš odradí, jsou tu prý proto, aby koncertní sál podržely – samostatnou hudební stage je v Brně těžké uživit. Giač zároveň počítá taky s tím, že bude bookovat i nové kapely ze zahraničí, které ještě nejsou tolik známé, nebo české skupiny, které nehrají zrovna taneční hudbu: „Určitě se budeme zaměřovat i na menší kapely, na které přijde třeba 250 lidí, i když máme sál, kam se vejde tisícovka na stání. Budeme se snažit, chceme uspořádat třeba Květy se Zrním, dvojkoncert.“

03109185.jpeg

Podle Borise Klepala, šéfredaktora portálu Brno – město hudby, Sono Centrum vzbuzuje v Brňácích velký zájem a v něm samém nedůvěru: „Já bych si strašně přál, aby ta dramaturgie se nebála být trošku odvážná, aby tu zvědavost lidí a ty technický parametry využili k tomu, aby se tam děly i pořádný věci. Chápu, že ten prostor se musí i nějak pronajímat, aby si to na sebe vydělalo, ale myslím si, že je možný toho dosáhnout i tak, aby se tam dělaly kvalitní věci, zřejmě by to měl být kvalitní mainstream, u nás ho moc není, takže aby se tam vozily kvalitní mainstreamový kapely ze zahraničí.“

„Myslím, že se tam vsune program pro cílovou skupinu, která teď nemá kam chodit, je nucená jít třeba na Semilasso, což není sál určený pro koncerty. Uždibnou samozřejmě kousek ostatním, ale nemyslím si, že by to bylo tak zásadní, že by to hodně ovlivnilo nabídku, spíš si myslím, že se vlezou do nějaké mezery, která tady je,“ říká dramaturg brněnského klubu Kabinet Múz Tomáš Kelar.

Čtěte také

Neobvykle velkou investici do živé hudby se rozhodl udělat místní patriot a spolumajitel Sono Records Jiří Štopl, podle svých známých fanoušek bigbítu, který si plní svůj sen. Fanouškovství je znát i v hotelových pokojích nad sálem, v každém z nich je na stěně velký stylizovaný portrét kapely nebo zpěváka, v nejlepším pokoji jsou Beatles, v dalších Jimi Hendrix, U2 nebo Rolling Stones.

„Když si prohlížím Sono, tak vidím sál, který by se v tuhle chvíli poměrně hodil v Praze,“ říká hudební publicista Pavel Klusák, který si zároveň klade otázku, zda Brno zvládne sál pravidelně naplnit lidmi. „To se nikdy nedá předvídat. Beru jako optimistický moment to, že někdo chce takovýmto způsobem investovat do živé hudby – koneckonců podnikatelský záměr je jeden z hlavních rysů Sona. Není to pro mladou, dravou, nezavedenou kulturu, ale pro něco mainstreamizovanýho. Proto je pochopitelně moje výhrada to, že tyhle byznysový projekty se spojují s hudbou, která už je populární.“

03109184.jpeg

Dan Giač, který by do Sona nejraději dovezl Bowieho nebo Davida Byrnea, podle svých slov slyšel na projekt mnoho negativních reakcí, hlavně kvůli tomu, že na programu jsou i umělci jako Helena Vondráčková. Ne všechny večery má plně ve své režii, sál se na mnoho akcí pronajímá. I přes možnost, že všehochuť koncertů zabrání Sono Centru vytvořit si jasnou image, Dan zůstává optimistický: „Ty lidi to podle mě vezmou, je to o tom entuziasmu i o zkušenostech, o tom, jak známe Brno. Tady nemůže v téhle budově vyrůst jenom bigbítovej nebo rockovej nebo taneční klub, musí tam být všechno a já věřím tomu, že se nám to podaří.“ Očekává se, že dnešní otvíračka přitáhne velké publikum. Ti, které zajímají malé kapely a menšinové žánry, ale půjdou jinam.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.