Echo Jardy Petříka o labelu Other People Nicolase Jaara

17. únor 2014

Není žádným tajemstvím, že kromě vlastní hudební kariéry se Nicolas Jaar už pár let stará i o hudební dráhy dalších nadějných mladých interpretů prostřednictvím vydávání jejich produkce na vlastní značce. Pondělní Echo Jardy Petříka se detailněji věnovalo dvěma novým dlouhohrajícím releasům, které v druhé půli února rozšířily katalog labelu Other People, jenž v srpnu loňského roku nahradil pět let fungujícího předchůdce s názvem Clown And Sunset.

První album, které představila rubrika 3in1, má na svědomí mladý ruský producent schovaný za aliasem Vtgnike, pod kterým byl podepsaný u tracku Untitled Juke 1 už na kompilaci Don’t Break My Love (tehdy ještě imprintu Clown And Sunset) z listopadu 2012. Na zvukově hodně nostalgicky znějící debutové desce Dubna pro Jaarův label Other People kombinuje Vtgnike zaprášeně znějící převážně drum’n’bassovou a jukeovou rytmiku s naopak poklidnými, často až melancholickými downtempo melodiemi. Výsledkem je zvláštní mix nálad a stylů, který ale u většiny z devíti skladeb funguje na první poslech. V Echu dostala prostor trojice Panarama Bar Shitt, Rewind Ioseliani a závěrečný nepojmenovaný track.

Druhým únorovým dlouhohrajícím releasem Other People představeným výjimečně zdvojenou rubrikou 3in1 byl albový debut Sigh tentokrát pro změnu mladého Francouze Valentina Stipa. Ten je jedním ze zavedených jmen Jaarovy předešlé značky Clown And Sunset – v letech 2011 a 2013 na ní vydal EPčka Anytime Will Do a Angst. Nahrávka Sigh je o poznání klidnější a více introvertní než Dubna, ale co se týče kombinování žánrů a skladatelských postupů, s nahrávkou od Vtgnike si v ničem nezadá.

03064836.jpeg

Valentin Stip na Sigh prolíná ambientní nálady s blízkovýchodními field recordings, lehkou downtempo rytmikou připomínající tvorbu Nicolase Jaara z debutové desky Space Is Only Noise a decentními klavírními melodiemi. Z desky zazněly ukázky Aletheia, Aveu a ****.

Ve zbylém čase mezi pondělní devátou a desátou večerní dostaly prostor ukázky z kompilací Trust, respektive Don’t Break My Love, které zastoupili David Terranova s instrumentální kytarovou baladou Kinq a také jedna dáma, Nikita Quasim (ta už mimochodem figurovala i na úplně prvních dvou releasech labelu Clown And Sunset z roku 2009) s písní Ghost.

Playlist doplnil ještě Jaarův koncertní spoluhráč, klávesista a saxofonista Will Epstein s vlastním sólovým projektem High Water a skladbou Someday z loňského dvanáctipalce The Beautiful Moon a také tajemný projekt Hollow Earth s výrazně temnějším trackem Antigravity Devices, který poodkrývá i další, nekompromisnější a klubovější polohu Other People. Závěr pak patřil tradičně upoutávce na rubriku 3in1 příštího týdne, která představí nové, druhé album italského techno producenta a šéfa labelu Strobocopic Artefacts Lucyho nazvané Churches Schools And Guns.

Playlist Echa Jardy Petříka – 17. února 2014
Acid Pauli – Mutron Melody [Mst] /Clown And Sunset, 2012/
David Terranova – Kinq [Trust] /Other People, 2013/
High Water – Someday [The Beautiful Moon] /Other People, 2013/
Nikita Quasim – Ghost [Don’t Break My Love] /Clown And Sunset, 2012/

Rubrika 3in1:
Vtgnike – Dubna /Other People, 2014/
Panarama Bar Shitt
Rewind Ioseliani
Untitled

Rubrika 3in1:
Valentin Stip – Sigh /Other People, 2014/
Aletheia
Aveu
****

Hollow Earth – Antigravity Devices [(De)Materialization / Antigravity Devices] /Other People, 2013/
Lucy – Leave Us Alone [Churches Schools And Guns] /Stroboscopic Artefacts, 2014/

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.