Editor Robert Candra doporučuje: Metal, skinheads a Glenn Danzig

2. červenec 2015

V nové webové rubrice vám budou členové a členky redakce Radia Wave pravidelně dávat trojici osobních doporučení z nejrůznějších oblastí – od muziky po jídlo, od nápadů na výlet po knížky. Pro začátek se nechte inspirovat tipy od vedoucího programu stanice Roberta Candry.

Hudba: High on Fire – Luminiferous

Poslední dobou nemůžu z uší dostat čerstvou desku kalifornských heavymetalistů High on Fire. Jejich sedmá řadovka s názvem Luminiferous představuje trio ve vrcholné formě – je nehorázně nabroušená a zároveň chytlavá, je tu všechno, co tihle trochu nenápadní hrdinové současného metalu přivádějí k dokonalosti už sedmnáctý rok: riffy, které znějí jako Motörhead na steroidech, rytmika, která dělá díry do hrudníku. Jestli jste nestihli nedávný pražský koncert, určitě si tohle album poslechněte a připomeňte si taky náš rozhovor s frontmanem Mattem Pikem.

Film: This Is England

Nedávno mi vlastně náhodou přišel do cesty film Taková je Anglie (This Is England) scenáristy a režiséra Shanea Meadowse z roku 2006. Příběh dvanáctiletého otloukánka z městečka v severní Anglii, kterého se trochu nepravděpodobně ujme parta skinheadů, vrací diváka do tísnivé thatcherovské éry. Chudoba a nezaměstnanost, ale hlavně sílící nacionalismus a rasismus ve společnosti, zhmotnělé v postavě bývalého vůdce party vracejícího se z vězení, nakonec chvilkovou idylku v rytmu reggae a ska rozdupou jako hroch v martenskách. Není divu, že stylová, po britsku hořkozábavná podívaná, která zachycuje vzdalování části subkultury od původních ideálů a která dostala cenu BAFTA za nejlepší ostrovní film, pořád rezonuje.

Facebook: The Same Photo of Glenn Danzig Everyday

Moje oblíbená facebooková stránka dělá přesně to, co říká její název. Každý den se na ní objevuje stejná fotka obskurního rockera Glenna Danziga. Ve světě, kde se všechno mění člověku doslova pod rukama, je uklidňující přidat se k několika tisícům lidí, kteří den co den lajkují jeden a ten samý obrázek. Zkuste to taky. Glenn bude mít radost, i když se nikdy neusměje.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka