Ekoelektronika i Olympik. Startér před finále vytáhl z archivu nejlepší outsidery hitparády

9. duben 2019

5. května se všichni vidíme v café V lese na Startér Showcase! Tři finalisti hitparády neobjevených zahrají naživo, my odvysíláme díl přímo z kavárny a všichni se budou mít krásně. Do té doby máme ve Startéru čas vám připomenout, z čeho všeho jsme v letošní sezóně byli nadšení.

A co přitom tak nějak v hitparádě zapadlo! Třeba Nekola! Kapela, která letos vydala desku s názvem Nekologie, zvláštní mix mezi elektronikou, ambientem, místy to má až krautrockový nádech. Hodně osobitá, hravá záležitost, ve které ale zůstává cosi naléhavého, co se těžko pojmenovává. Jako kdyby končil svět a pár kamarádů kdesi uprostřed divočiny ještě udělalo poslední večírek. Ve Startéru to Nekola moc daleko nedotáhla, ale jinak se jí daří velice. To jsme rádi!

Ani Android Angel, písničkářský projekt Paula Coltofeanu, žijícího v Praze, se moc nechytil. Tady tušíme proč. Song Any Land or Any Sea je prostě stará škola. Bicí, basa, kytara a songwriting, který už jste slyšeli tak tisíckrát. Od Simona & Garfunkela nebo od Kings of Convenience (Paul zní jako starší brácha Erlenda Oye). Tohle je song, u kterého se posluchač musí trochu namotivovat, aby dával pozor. Když už to ale udělá, čeká ho velká odměna. Song s příběhem, u kterého se můžete nadchnout pro minimalismus.

A protože nás už několik týdnů baví rapový projekt P/\st, chtěli jsme si připomenout jejich konkurenci z DAMU, duo M A T K A. Překvapilo nás, jak epicky vlastně track Virust zní. Hymnický refrén, opulentní aranže, jak to, že se to nevyšvihlo na první příčky? No jo, M A T K A má u nás smůlu. Přesto jim fandíme, stejně jako novému projektu vzešlému z Matky: Sebe. Googlujte!

A taky nezapomeňte hlasovat. Ještě posledních pár týdnů můžete podpořit některou ze zbylých soutěžících kapel. Už brzo si pustíme nejlepší dvacítku Startéru a vybereme zní tři finalisty. Ahoj na Startér Showcase!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.