Emil Holub a 11 let afrického dobrodružství

21. duben 2013

Národní muzeum a nakladatelství Vyšehrad vydaly monografii Emila Holuba, jednoho z nejslavnějších českých cestovatelů. Letos uplynulo 111 let od jeho úmrtí. Protože v cestovatelské a outdoorové Casablance občas zmiňujeme Holubovo jméno, rozhodli jsme se ke speciálnímu vydání pořadu o této legendě z 19. století.

Poslechněte si Casablanku s autorem knihy, archivářem Náprstkova muzea Martinem Šámalem. Ten knihu Emil Holub: cestovatel – etnograf – sběratel zpracoval hlavně z informací získaných studiem archivních dokumentů uložených v Náprstkově muzeu a zahraničních institucích. V některých případech nově vykládá některá období či události v Holubově životě, nebo dokonce vyvrací tradované mýty a omyly, jejichž původcem byl občas i sám cestovatel. Kniha představuje i některé dosud nepublikované informace.

V rozhovoru mluvíme o Holubově povaze, srovnání významu obou velkých afrických cest, o obětech na životech, o lékařských dovednostech a tricích, kterými Holub získával převahu nad domorodci, o jeho (dost statečné) ženě Rose, která se zúčastnila druhé africké expedice, mašukulmbských účesech a dalších zajímavostech. V premiéře Casablanky rozhovor s Martinem Šámalem doprovodila (převážně zimbabwská) současná hudba, vycházející z tradičních kořenů (Chiwoniso, Mokoomba, Oliver Tuku Mtukudzi, Stella Chiweshe).

Emil Holub (1847-1902) strávil v Africe celkem 11 let. První cestu vykonal v letech 1872 –1879 zcela sám, s nedostatečným vybavením i finančním zabezpečením. Druhou absolvoval v letech 1883 – 1887 v čele rakousko-uherské expedice. Během svých cest procestoval úze­mí dnešní Jihoafrické republiky, Botswany a části Zimbabwe a Zambie. Do Čech přivezl početné sbírky etnografických předmětů, přírodnin apod., ale také cenné vědecké poznatky z mnoha oborů, výkresy, meteorologické poznámky apod. Ve Vídni a v Praze uspořádal velkolepé výstavy svých sbírek. Jeho zásluhy byly oceněny vysokými řády snad všech evropských zemí. Mnohé vědecké společnosti a spolky jej zvolily čestným členem. Navzdory všem těmto poctám, slávě a uznání ale nakonec zemřel takřka v ústraní a chudobě.

02557926.jpeg

Zobrazit místo Emil Holub na větší mapě

Současní afričtí cestovatelé v Casablance:
Andrea Kaucká a René Bauer: Afrika jednou, Afrika navždycky
Trabantem napříč Afrikou
Michal Dlask a Ondřej Novák: Oktávkou po Africe
Cestopisy: Smích a pláč Afriky a Embéčkem kolem světa
Jiří Bošek a Tereza Šírová: Afrika na kole

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.