Expedice Vector IV. - Transafrikeena

28. leden 2010

63 dní, 16 států, 25 tisíc kilometrů a dvě auta. To je několik málo statistických údajů o expedici Vector IV. Tato expedice si dala za cíl projet dvěma automobily Afriku od severu k jihu, ve zkratce tedy z Prahy až do Kapského města.

Jak sami členové výpravy píší na svých webových stránkách: "Expedice je prostě cesta. Expedice jako cesta bez záruky. Cesta do končin, které nikdo z nás nezná. Říká se, že i cesta může být cíl. My říkáme, že cesta je prostředek k dosažení cíle. Je to prosté: jedeme směrem na jih tak daleko, jak jen se dá po zemi autem dojet. Expedice Vector IV. Transafrikeena, z Čech až na konec světa, z Prahy do Kapského města, z bodu A do bodu B."

Nejjižnějšího bodu Afriky, který se označuje jako Střelkový mys, dosáhla celá expedice 16. prosince v devět hodin ráno. Více než roční přípravy a samotná dvouměsíční cesta z Prahy do jižní Afriky tak skončila na geografické hranici Atlantského a Indického oceánu. Členové expedice Vector IV. dojeli tak daleko na jih, jak se vůbec z Prahy autem dojet dá. Popovídat o svých vzpomínkách na Afriku přišli do Klystýru Dáša Šimáková a Honza Šťovíček.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio