Factory Floor: Od noiseu k taneční hudbě

9. září 2013

Dlouho očekávaný debut kapely Factory Floor je konečně venku. Ačkoliv londýnská kapela existuje už od roku 2005, na první dlouhohrající album se čekalo až do letošního podzimu. Vychází u labelu DFA v Evropě a v Americe a na RW jsme ho pasovali na Desku týdne.

„Repetition is the platform for free thinking“ Gabriel Gurnsey, Quietus (06/2013)

Factory Floor je kapela z Londýna, která hraje temnou elektroniku. Od začátků v roce 2005 jim jde o hypnotickou a hlučnou hudbu. Jejich repetitivní synth noir zpočátku vyvolával odkazy na Joy Division nebo The Fall. Od chvíle, kdy do kapely přišla zpěvačka a kytaristka Nik Colk Void, se Dominik Butler přesunul z basovky k syntezátorům Modular. Začali se pomalu přibližovat k taneční hudbě a kritici o nich psali jako o postapokalyptickém zneklidňujícím podzemním disku.

Nik viděla původní trojici Factory Floor poprvé na koncertě a oslovil ji jejich asociální vibe a vzájemný nesoulad, který překvapivě ústil do skvěle zapadající hudby. Půl roku s nimi komunikovala online, ačkoliv bydleli ve stejné čtvrti. Pak se jim konečně na jednom koncertě představila a začali fungovat společně. Ve stejné době kapelu opustil jeden ze zakládajících členů – Mark Harris.

Jak Factory Floor pokračovali dál, se dozvíte v Databázi interpretů.

Spustit audio