Fanziny se nedělají pro peníze. Jejich příběh ukazuje kniha Křičím: „To jsem já.“

30. listopad 2017

„Rozjelo se to začátkem 80. let, hlavně na kolejích vysokých škol, kde vznikaly sci-fi kluby. Jakmile se dozvěděly, že něco takového existuje, každý z nich chtěl mít svůj zin,“ vypráví o prvopočátcích českého fanzinu Ivan Adamovič, jeden z hlavních scifistů u nás. Jeho vyprávění o fanzinech najdete v knize Křičím: „To jsem já.“, která vedle fanouškovských science fiction tiskovin odkrývá i příběhy počítačových, metalových, punkových, fotografických nebo feministických zinů.

„Samozřejmě existovalo ještě několik výjimek a příkladů z doby před osmdesátými lety. Víme o komiksových pokusech o fanzin, jako byl Kombajn,“ dodává Miloš Hroch, který knihu uspořádal a je autorem kapitoly o zinech hardcore-punkové scény. „Udržují subkulturu pohromadě, je to jejich ideologický tmel nebo něco, co je vyděluje a čím se chtějí lišit, ale čím se mezi sebou zároveň chtějí spojovat,“ definuje význam vlastnoručně vydávaných časopisů pro punkovou nebo feministickou scénu editor Pavel Kroulík.

Kniha je prošpikovaná fantastickými propracovanými obálkami sci-fi fanzinů, stejně jako neotesanými, ale o to lákavějšími ukázkami stran po domácku slepovaných časopisů. Autor metalové Bažiny Ladislav Oliva grafiku časopisu postavil na tapetě rostlin posbíraných v mokřadech nedaleko svého bydliště. Z tiskoviny zasílané na několik málo adres z města zcela odříznutého od subkulturního dění se nakonec stalo celorepublikově známé a na scéně uznávané jméno. 

Pavel Kroulík, Miloš Hroch a Ivan Adamovič

Je ovšem těžké spočítat, kolik podobných autorů po republice kdysi tvořilo do šuplíku a na jejichž ziny se nikdy pořádně nepřišlo. „Stopovat všechny fanziny nebo udělat nějaký ‚definite guide‘ k české fanzinové scéně je prakticky nemožné. Mohou například projít naprosto bez povšimnutí a jen v několika číslech,“ dodává Miloš Hroch.

Co se stalo, když přestal vycházet samizdat? Jaké ziny u nás vycházely v devadesátkách a jaké se dají v českých městech sehnat dnes? Poslechněte si celý rozhovor.

 

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka