The Fatales vzývají ducha starého kontinentu

1. květen 2009

Papežtější než papež. Toto úsloví by mohlo sednout na čtveřici z New Yorku The Fatales, kteří se zhlédli v kulturním kvasu staré Evropy. Jejich debut Ground Surround rozhodně nezní americky a vy se dozvíte, zda se vyplatí se po něm pídit.

Dřív by se to stát nemohlo. Američané The Fatales sice fungují pouze pár let, ale svým debutem Great Surround zcela zapadají do škatulky "velké" budoucí stadiónové atrakce. Místo toho, aby nás otravovali jako koně hudebního nadnárodního molochu, zvědavě na nás pokukují z francouzského indie labelu Monopsone. Velkovýrobnám muziky dochází dech a ke slovu se dostávají labely, které se o tyto "méně perspektivní" formace s radostí postarají.

00911697.jpeg

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

To je i ukázkový případ The Fatales. V nezávislém ranku by nebylo problémem je odsoudit pro jejich směřování. Posuďte sami: převažující střední tempa, klenuté ba sošné melodie, vzdušné aranže a jako třešnička na dortu cherubínský vokál frontmana Wayna Switzera. Někoho vám to připomíná? Ano, duch Coldplay krouží nedaleko, ale skupina si dokáže na novince najít i vlastní polohu. Klávesák James Wu tu a tam sáhl po houslích, barevnost nahrávky pak pohlídal producent desky Andy LeMaster, kterého můžeme najít podepsaného třeba pod nahrávkami Bright Eyes nebo Azure Ray.

Great Surround je podle kapely pocta duchu starého kontinentu. Proto na obalu najdeme zachmuřenou krajinku vlámského malíře Valeriuse de Saedeleera a celý ráz nahrávky má zdvořilého ostrovního ducha. Doba, kdy společenské tradice měli posvátný pel a romány klenutý děj přes 500 normostran je sice pryč, ale Američané tyto postuláty milují. Není divu, že jejich hudba, prezentována ve slušivých černých oblecích, zní tak evropsky.

00911700.jpeg

Neříkám, že s debutem The Fatales přišli na hudební scénu novodobí Dickensové, za svou třičtvrtěhodinku autorské hudby prezentovanou na debutu Great Surround se rozhodně stydět nemusí.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio