F*ck Mixing, Let´s Dance! Klubový enfant terrible Zomby skládá malou historii raveu

3. červen 2021

Internety a dubstepovými fóry proběhla zpráva, že se kultovní Zombyho dubpláty staré dekády v čele s vyčazenou hymnou Spliff Dub dočkají konečně oficiálního vydání. Ve Flámu jsme si kariéru ikonického producenta připomněli přímo z vinylu.

Zomby začal rezonovat světem elektronické hudby v roce 2007 a rychle si vydobyl pověst originálního a velmi svérázného tvůrce, pro kterého neplatí klubové konvence a často ani elementární slušnost. Přes určité charakterové vady má tento UK nestor a Burialovo zlé dvojče na svědomí řadu velmi slušných tracků – zejména z doby, kdy částečně opustil dubové kořeny a propojil digitální cvrkot se skipujícím eskibeatem.

Na vrcholu slávy a dost možná i tvůrčích schopností a inspirace byl skoro před deseti lety – od té doby možná producentsky vyzrál v autora promyšlenějších žánrových črt, syrová energie jeho raveových prvotin už z nich ovšem tolik neprosakuje. Do jeho kreativního klimaxu jsme nahlédli pěkně přes vinyl kultovního debutu Where Were U In 92? a epického trojalba/kolekce krásných prototrapových skic With Love. Na tuhle éru vzpomínáme s láskou!

Komu Zomby vděčí za svůj nejznámější track? Proč se popral s Hudsonem Mohawkem? A jaké to je vysypat se v baráku? Poslechněte si Flám se Zombym!

autoři: Jan Bárta , Kewu
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.