Federální dobroty: Pět sladkostí, které ještě patřily k Československu

3. duben 2017

I hrdina slavného románu Stephena Kinga 11/22/63, který cestuje časem do minulosti, ví, na co se těšit. Domácí koláče, čerstvé potraviny – všechno jídlo je v minulosti lepší. Za kvalitu československých výrobků z počátků devadesátých let bychom ruku do ohně nedali, některé sladkosti a nápoje jsou však legendární. Kdo by neměl rád zubní pastu s komiksem nebo mléčné bary? Co si pamatujete z raných devadesátých let vy?

1. Pitíčko Olympus

Tenhle džus v bílém kelímku mi maminka kupovala na pražském Masarykově nádraží na cesty vlakem. O produktu, který pamatuje sametovou revoluci a rozpad federace, se toho na webu moc nedozvíte. Byl pomerančový, na rozdíl od podobné – mandarinkové – Pompely, a pil se brčkem, kterým se muselo roztrhnout hliníkové víčko. Tohle pamatují jen ti nejstarší mileniálové.

2. Sušenky Koukouroukou

Opravdový kult všech, kteří vyrůstali v devadesátých letech. Ne příliš kvalitní ořísková oplatka vyráběná v Polsku, která lákala barevným obalem a samolepkou uvnitř. Samolepky, často natištěné špatně doléhajícím offsetem, byly jednou z prvních věcí, kterou jsme v první půlce devadesátých let sbírali. Davno předtím, než přišly pogy, hokejové kartičky a samolepky disneyovek s albíčky.

3. Kakao s hračkou

Ikonické kakao raných devadesátých let. Rovná, žlutá plastová piksla s červeným šroubovacím uzávěrem skrývala nejen sladký hnědý prášek, který lákal víc než granulované československé slazené kakao, ale také hračku. Ta bývala zpravidla na dně v průsvitném sáčku. Osobně vzpomínám na gumy ve tvaru dinosaurů výrazných barev. Federální happy meal.

4. Oplatka Zoretka

Dnes 3. dubna Radio Wave s Rádiem_FM ve vysílání vzpomíná na 25. výročí rozdělení ČSFR. 25. výročí rozpadu federace se budeme věnovat celý den. Živé vysílání a videostream na našem Facebooku česko-slovenské diskuse s politiky a umělci přímo z vily Tugendhat pak bude probíhat od 19:00 do 22:00.
Více se dočtete zde: http://rozhl.as/Tugendhat2017

Oplatka, která se začala vyrábět už za socialismu a během devadesátých let zmizela beze stopy. Mě provázela coby svačina v dětství na hodiny baletu. Ve stříbrném obalu zabalená maxi sušenková trubička byla naplněná čokoládovou náplní.

5. Fruiko

Legenda mezi pitíčky do školy a jeden z prvních nápojových kartonů kapesní velikosti, se kterými jsme se jako děti mohli setkat. První Fruika zaplavila federální trh v roce 1991. Konzervované džusy s ovocnými příchutěmi měly typické logo s vysmátým pomerančem, samolepku jsme měli s mámou celou dekádu nalepenou na poštovní schránce v paneláku. Moravská firma, která džusy vyráběla, v roce 2002 vyhlásila bankrot a Fruiko opustilo český i slovenský trh.

autor: Jana Patočková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.