FENOMEM: Barte, nechci tě vyděsit. Simpsonovské memy jsou vtipy na druhou

3. červen 2019
Fenomem

Žluté postavičky ze Springfieldu zná každý, a tudíž jsou ideálním objektem virálně šířených remixů. Pokud se nad některými simpsonovskými memy podivujete, čím že jsou vlastně vtipné, pak to nejspíš znamená, že nepatříte do memerské komunity.

V jedné scénce ze seriálu Simpsonovi přiběhne Homer do Bartova dětského pokoje a svého syna probudí se slovy: „Barte, nechci tě strašit, ale možná máme doma bubáka nebo bubáky.“ Bart samozřejmě začne strašně křičet. Konec scénky. Typický absurdní gag ze zlatých časů seriálu v první polovině devadesátek. O čtvrtstoletí později ho vzala memová komunita a posunula absurditu scény ještě o něco dál.

Krátký dialog Homera a Barta se v remixech mění v přehlídku zvukových efektů, některé odkazují na jiné memy, další jsou prostě jen surreální. Mem, kterému se říká Bart, I dont wanna alarm you, odstartoval svůj život v polovině května na Twitteru, teď už se ale šíří všemi možnými kanály. Pokud vám už některé remixy scénky ani nepřijdou vtipné, pak vězte, že jsme narazili na příklad tzv. dank memu. Metavtipu pro zasvěcené, který je humorný hlavně svojí absurdností nebo surreálností. A jsou to právě memy spojené se Simpsony, které často spadají do této kategorie.

Sicko Mode na Super Bowlu? Malý krok pro lidstvo, velký krok pro memovou kulturu

Ze seriálu Spongebob

Nestává se tak často, aby se internetový mem objevil v přímém televizním přenosu, který sleduje přes sto milionů diváků. Vlastně se to nejspíš nestalo asi ještě nikdy. Až letos na začátku února při poločasové show Super Bowlu, tedy finále ligy amerického fotbalu.

Doslova učebnicovým příkladem dank memu je Steamed Hams, memová trvalka, v níž fanoušci už deset let ad absurdum remixují scénku s ředitelem Skinnerem a inspektorem Chalmersem ze sedmé řady seriálu. Skinner v ní pozve inspektora na večeři, kterou ale spálí, a hamburgery z řetězce vydává za svoji specialitu. Načež se začne zamotávat do svých lží. Tříminutová scénka je velmi vtipná sama o sobě, remixy fanoušků ji ale mění na tisíc způsobů – přehazují dialogy, vkládají ji do jiného prostředí nebo nahrazují zvuky. Mem se na vrchol popularity dostal před dvěma lety, dodnes ale úplně neumřel. Vloni jeho existenci uznal i scenárista Simpsonů Bill Oakley, který zveřejnil na Twitteru scénář epizody s podtitulem Steamed Hams, ale původní verze.

Simpsonovi za poslední roky vygenerovali nespočet dalších memů – figurují v nich hlavní postavy (Líza vědkyně, rastaman Homer), ale i ty vedlejší. Třeba Ralph Wiggum prohozený oknem se stal nedávno součástí textového memu Im Brick, který si utahuje z nevyžádaných věcí, které nám někdo dává nebo říká.

Letos v lednu popularitu memů dokonce uznali sami tvůrci seriálu. V jedné epizodě Homer posílá Lise na Messengeru zprávu, v níž použije animovaný GIF, kde on sám mizí do živého plotu jako Terminátor. Tento mem se hojně používá na vyjádření pocitu, že z nějakého místa chcete nenápadně zmizet. Když pak televizní stanice zveřejnila na Twitteru pasáž s Homerem zveřejňujícím mem, vlastně vytvořila jakýsi mem na třetí mem v memu v memu.

Simpsonovi v prosinci oslaví třicáté narozeniny, a ačkoliv sledovanost řad i nadále klesá, stejně jako jejich kvalita, do popkulturního důchodu se seriál nejspíš zatím nechystá. Tak trochu za to můžou i memy, které udržují v oběhu nejlepší vtípky ze starých sezon. Dělají to ale hodně po svém.

Poslechněte si nový díl Fenomemu a dozvíte se, proč simpsonovské memy připadají vtipné jen někomu. A proč tvůrci seriálu nedávno složili internetové komunitě poklonu.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.