Fenomén Grösslingova: Vzniká bratislavská Krymská?

24. říjen 2014

Malá vzdálenost od centra, ekonomická krize a splasklá realitní bublina. Souběh okolností přinesl do okolí bratislavské Grösslingovy ulice nový život. Proměňuje se v místo s přirozeným společenským a kulturním děním. Otevírají se tu lokálně orientované obchody a kavárny ve svěžím současném designu. Podobně jako v pražských Vršovicích nebo na Letné tak vzniká nové příjemné místo k životu.

Do Bratislavy jsem vyrazila jako Pražák, který tudy předtím jen dvakrát projel autem cestou někam jinam. První dojmy při příjezdu obstaraly billboardy, ze kterých jsem dostala jasnou zprávu, že mám jako žena na výběr mezi tím být sexy, nebo matka, ale ideálně vlastně sexy matka, která navíc v domácnosti zastane hodně manuální práce. U nás je to sice podobné, ale přece jen proti Slovensku mi náš sexismus přišel jako celkem soft verze. Následovalo setkání s vrátnými a recepčními, kteří neodpovídají na pozdrav a komunikují v jednoslovných vyjádřeních: od muže v garážích jsem se například dočkala jen slova „dole“. Logický třetí krok v ošklivé restauraci se špatným jídlem a otrávenou obsluhou byl rychlý online výzkum, jestli a kde existuje nějaká jiná, přívětivá Bratislava. Díky bohu a magazínu Cake jsem takovou oázu objevila docela rychle.

03235904.jpeg

Najdete ji v okolí Grösslingovy ulice, ve které funguje i jeden zajímavý československý unikát. Concept store zaměřený na lokální designérskou dětskou módu, doplňky a hračky – Pán Medvedík. Otevřely si ho před několika měsíci Karin a Eva: „Je to tu příjemně sousedské, vzniká tu místní komunita, otevírají se zajímavé obchody a restaurace, hned naproti nám je moc příjemná kavárna U Kubistu. Pohybuje se tu také naše umělecká elita, protože kousek odsud nově sídlí Slovenské národní divadlo.“ Právě ve zmíněné kavárně U Kubistu jsem o názor na místní proměnu poprosila Danu Kleinert, bratislavskou návrhářku a zakladatelku Slovak Fashion Council: „Pár let zpátky díky ekonomické krizi splaskla v okolí Grösslingovy ulice realitní bublina. Různé volné prostory a byty se díky tomu staly dostupné pro mladé lidi, jejichž rozpočet není tak vysoký.“

Dana mě z Grösslingovy ulice zavedla kolem Modrého kostelíku na nedaleké Šafaříkovo náměstí. „Toto náměstí bylo posledních třicet let nevyužívané a opuštěné. Teď tu vzniká nové místo na kulturní a společenské mapě Bratislavy. V lodních kontejnerech působí designéři, cyklokoalice tu opravuje kola, je tu prostor pro různá setkání a kulturní programy, proběhla tu třeba noc literatury. Na to, že teprve pomalu začínáme, to tu už moc pěkně funguje.“ Oživení Šafaříkova náměstí je projektem občanského sdružení kontAKT, které založil Danin manžel Oliver Kleinert. Jestli se chcete o tamní komunitě dozvědět víc, najděte si Šafko třeba na Facebooku.

03235906.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.