Festival elektronické hudby Elekce nabídne i kytary

5. červen 2015

Třetí ročník hudebního festivalu Elekce představí v pražské MeetFactory české umělce elektronické scény. Letošním tématem je spolupráce, kterou v sobotu 6. června navážou i hudebníci Ira Mimosa, Murder Bear Doug a Aid Kid. První dva jmenovaní se k nám v pátek odpoledne zastavili na rozhovor.

Ve vysílání se setkala Ira Mimosa s Tomášem Havlenem (Murder Bear Doug), kteří si zahrají v sobotu i s Ondrou Mikulou (Aid Kid). „My jsme s Ondrou zvyklí pracovat samostatně, sedíme doma a děláme na svých věcech. Proto jsme k tomu vystoupení přistoupili tak, že chceme hodně improvizovat, abychom na sebe byli hodně napojení a ta forma byla hodně volná,“ říká Tomáš, který je zároveň kreativní polovinou popového dua Post-­hudba. Nedávno se objevil jako support TR/ST, sám ale říká, že víc ho bavilo předskakování Lapaluxovi, který je jeho tvorbě bližší. Rád by si zahrál třeba s Bathsem nebo spoustou producentů z LA.

K elektronické hudbě má vztah i Ira Mimosa, ačkoli velká část její hudby je založena na akustické kytaře a křehkých vokálech. Ve skladbě Mlha, kterou posluchači znají třeba z hitparády Startér, už s elektronickým zvukem pracuje a používá ho i při procesu skládání. „Elektronika mě baví, pozvání na Elekci je výzva, baví mě pracovat s lidmi, které třeba vůbec neznám. Tendenci používat elektroniku mám delší dobu, třeba doma při skládání nehraju jen na kytaru a nezpívám, ale používám hodně elektronických prvků,“ říká Ira, která zatím ještě neví, kdy nový elektrifikovaný materiál vypustí třeba v podobě dalšího alba.

Elekce je věnovaná elektronické hudbě, ale oba hosté se shodují na pozitivním vztahu ke kytarovému zvuku, kterého si návštěvníci v sobotu užijí opravdu hodně. Na letošní Elekci se také představí Ondřej Vicena, Tom Holič, HRTL, Fertilizer a mnoho dalších. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.