Festival NethWorks.cz představí nizozemskou kulturu

15. květen 2009

Mezi 22. květnem a 5. červnem budeme mít příležitost seznámit se pěkně zblízka se špičkou současné nizozemské kulturní scény. Festival NethWorks.cz během dvou týdnů nabídne bezmála třicet akcí - od tance přes výtvarné umění, koncerty, filmy až po architekturu a design. Nechte se pozvat na ochutnávku umění ze země větrných mlýnů.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU POZVÁNKU!

Festival současné nizozemské kultury NethWorks.cz uvede některé světově uznávané umělce i začínající výrazné talenty. Pořádající Velvyslanectví Nizozemského království spolupracuje se zavedenými tuzemskými festivaly, jako jsou Pražské jaro, Tanec Praha, Khamoro, Respect a další.

NethWorks.cz odstartuje vystoupení hudebního tělesa Nederlands Blazers Ensemble 22. dubna v pražském Rudolfinu, kde předvede své originální provedení historické taneční hudby. Z hudební oblasti festival dál nabídne například jazzově improvizační Duo Baars - Henneman, špičky cikánského kytarového jazzu The Rosenberg Trio nebo mladíčky z hudebnické rodiny Basily Boys.
"Ráda bych ještě vypíchla koncert Vitobrothers. Část jejich vystoupení je určena speciálně pro představení v Česku. Jde o hudbu spojenou jednak s projekcí filmu Tenkrát na západě a jednak o improvizaci na témata různých českých filmů," doplňuje kulturní rada nizozemského velvyslanectví Heleen Saaf van der Beek.

00914770.jpeg

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor o festivalu se zástupkyní Velvyslanectví Nizozemského království Kateřinou Skočdopolovou a tanečnicí Natašou Novotnou z Odpolední session

Dalším speciálně pro tuto příležitost nastudovaným představením je vystoupení tanečního souboru T.R.A.S.H., které bude uvedeno na olomouckém festivalu Divadelní Flora jako festivalové preview 18. a 19. května. Pražské Divadlo Archa představí například přední nizozemskou osobnost výrazového tance Anouk van Dijk a její choreografii STAU, při níž mizí hranice mezi publikem a vystupujícími, nebo společný projekt Jiřího Kyliána, Michaela Schumachera a Sabine Kupferberg, tedy surrealistickou kombinaci moderního tance a výtvarného umění s názvem Poslední dotek poprvé.
"Za zmínku stojí i představení Plačící třešeň souboru Circus Treurdier, který vyhrál amsterdamský Fringe Festival. Tady v Praze budou hrát každý den v průběhu pražského Fringe Festivalu."

00914774.jpeg

Výtvarná část Nethworks.cz byla zahájena už s předstihem výstavou fotografa Erwina Olafa v pražské galerii Langhans. V rámci festivalu Khamoro představí své černobílé snímky ze série Romové taky v Nizozemí žijící bosenský fotograf a filmař Šahin Šišić. V Muzeu Kampa bude k vidění výstava Umění bez hranic jedné z klíčových uměleckých skupin nizozemského modernismu CoBrA. Práce dalších výtvarníků pak uvedou galerie Gambit, Futura, MeetFactory nebo Mánes. V kině Aero budou rovněž pod záštitou festivalu Khamoro promítnuty tři nejnovější dokumentární filmy režiséra Boba Entropa.

00914777.jpeg

Tradičně vysoce rozvinutou oblastí nizozemské kultury je architektura a design. To nejlepší z grafického designu ve stylu Art Nouveau, expresionismu nebo poválečného racionalismu představí brněnská výstava Zlatý věk: vrcholná díla nizozemského grafického designu (1890-1990). Z Brna do Prahy doputuje i výstava Horror Vacui, která přináší pohledy dvou desítek předních nizozemských architektonických kanceláří na problematiku zahušťování měst. Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze spolu s designérským studiem Makkink&Bay pořádají workshop. "Půjde o práci s typicky českým materiálem - sklem. A doufejme, že studenti své práce nejen navrhnou, ale i zrealizují, aby mohly být prezentovány na podzim v rámci Designbloku 2009," uzavírá kulturní rada velvyslanectví Heleen Saaf van der Beek.

00914780.jpeg

Program festivalu současné nizozemské kultury NethWorks.cz doplní i přednášky a semináře pro veřejnost. Podrobnosti najdete na stránkách festivalu.

autor: Robert Candra
Spustit audio