Festival OFF sestrojil shoegazový stroj času

21. květen 2014

Soudě podle posledních dvou ročníků by se mohlo zdát, že se katovický festival OFF proměnil v muzeum původní vlny žánru shoegaze. V loňském roce návštěvníky v Údolí tří rybníků uchvátila znovuzrozená stylotvorná kapela My Bloody Valentine v čele s geniálním šílencem Kevinem Shieldsem, která nabídla nezapomenutelnou hlukovou masáž. Letos je v plánu další reunion – po devatenáctileté přestávce se dali znovu dohromady představitelé té intimnější odnože shoegazu, angličtí Slowdive.

K těm se navíc připojí žánroví a generační souputníci The Jesus & Mary Chain. Nebýt americké konkurence, byla by klasická shoegazová dvojice kapel rozhodně nejsledovanějším comebackem celé přehlídky.

Indie legendy Neutral Milk Hotel, tedy zmiňovaní američtí konkurenti Slowdive a The Jesus & Mary Chain v programu OFFu, se ale těší možná ještě kultovnější pověsti. Skupina vedená Jeffem Mangumem vypálila díru do příběhu nezávislé hudby konceptuálním albem In The Aeroplane Over The Sea z roku 1998, na kterém spojili emočně roztrhaný indie rock se surrealistickým příběhem o Anně Frankové. Neutral Milk Hotel jsou na comebackovém turné už více než rok a další koncerty neustále přibývají, i tak ale půjde o výjimečnou událost. Trojici nezávislých veteránů scény na OFFu doplní skotská skupina Belle & Sebastian, která už má na kontě osm desek a která proslula dokonalým textařským umem frontmana Stuarta Murdocha a inspirací v popu 60. a 70. let.

02532552.jpeg

OFF ale rozhodně není festivalem pro pamětníky, starší jména jenom vhodně doplňují dramaturgii, která se soustředí na aktuální trendy, a to zcela bez ohledu na žánry. Mezi třemi rybníky tak vystoupí třeba ještě horká senzace experimentálního hip hopu, kapela Clipping nebo metalová úderka Deafheaven, která v loňském roce uchvátila posluchače třaskavým mixem black metalu a shoegazu.

Kromě Deafheaven budou temné kytary reprezentovat i dronemetaloví Earth, gotická písničkářka Chelsea Wolfe nebo psychedeličtí punkeři Black Lips, dostane se ale i na elektroniku. O tom, že Fuck Buttons umí naživo předvádět masivní kobercové nálety sofistikovaného hluku, jsme se mohli přesvědčit loni ve smíchovské MeetFactory. K těm větším jménům z elektronických vod patří i britský houseový producent Holden.

02977477.jpeg

Katovický festival OFF se letos odehraje od prvního do třetího srpna a program samozřejmě ještě není kompletní. Změny a nové přírůstky můžete sledovat na off-festival.pl.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.