Finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého Jakub Jansa řeší třídní problémy celeru

9. červenec 2021

Ve výstavním seriálu Club of Opportunities vystupují filozof, vědma, ale také tajemný alt-right celerista. Sedmý díl z této série, za níž stojí finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého Jakub Jansa, uvidí návštěvníci společné podzimní výstavy CJCH v Pražákově paláci v Moravské galerii v Brně.

„Řeším hierarchické vztahy a schopnost manipulace pomocí narativu,“ přibližuje Jakub seriál Club of Opportunities. „Jednou z hlavních postav je filozof Kamil Nábělek. Nikdy ale nenosí kostým nebo uniformu, takže ho musíte potkat náhodně. Náhoda také patří k tématům projektu,“ odkrývá jednoho z protagonistů.

Setkáme se i s vědmou v podání Ester Geislerové nebo záhadným „celeristou“ Red Herringem, který se vyvinul v alt-right influencera. Sedmý díl celerové ságy diváky provede od struktury manipulace až po hledání nových vzorců maskulinity.

Na příběhu založené instalace s videi a performativními prvky jsou sice dostupné v online portfoliu, podle Jakuba jsou ale jeho výstupy v zásadě určeny pro fyzický zážitek a přítomnost. „To, co můžete vidět na mém webu nebo sociálních sítích, je pouhá dokumentace, jen obal toho, co se děje uvnitř galerie,“ vysvětluje svůj postoj k online prezentaci.

Jak pracuje Jakub Jansa s českým akcentem svých postav a kde má kořeny celer, se dozvíte v rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.