Football Manager – závislost ničící rodiny i způsob, jak získat práci snů

8. září 2016

V červenci 2014 spustila Anglická fotbalová asociace ligových manažerů na Liverpoolské univerzitě kurz určený především pro bývalé profesionální fotbalisty, kteří se chtěli stát klubovými manažery. Kurz byl nazvaný Diplom ve fotbalovém managmentu. A jednou z hlavních učebních pomůcek ve studiu, které jim v důsledku mohlo pomoci získat manažerskou licenci opravňující k řízení celého klubu, byla videohra. O několik tisíc kilometrů dál v Ázerbajdžánu už v té době dva roky působil v ligovém klubu jako manažer mladík, který byl vybrán na základě zkušeností v této hře. Football Manager je více než fotbalovým simulátorem, je to hra, která tvaruje moderní fotbal.

V roce 2012 vznikla publikace Football Manager Stole My Life: 20 Years of Beautiful Obsession, jejíž název trefně popisuje komunitu stovek tisíců hráčů, kteří hře Football Manager propadli a jejíchž manželství (v knize je citováno ze 35 rozvodových řízení, ve ktetých byl jako hlavní důvod uveden Football Manager), přátelství a pracovní svazky padly za oběť simulátoru práce fotbalového manažera. Hraním této hry jste se v reálném životě totiž manažerem, byť zdánlivě, stali. V knize je například uveden příběh dvou grafiků knihy, kteří jeli vlakem na trase Glasgow–Edinburgh. Během cesty řešili strategie týmů, které ve hře manažerovovali, když se k nim naklonila naproti sedící žena, která je oslovila jako fotbalové manažery s prosbou o nabídnutí kontraktu jejímu synovi, který byl pravě propuštěn z edinburského klubu Hearts.

Za více než dvacet let se toitž z FM stalo něco více než jenom simulátor–hra. A to nejen pro fanatičnost, se kterou lidé tuto hru hrají, ale především pro vliv, který má na reálné fungování fotbalového světa. V roce 2008, když jeden z velkých anglických fotbalových klubů, liverpoolský Everton FC, podepsal smlouvu s vývojářským studiem Sports Interactvie, stojícím právě za titulem Football Manager, o využívání databáze hry ke scoutování hráčů, byl ve fotbalové veřejnosti terčem posměchu. V roce 2014 pak se Sports Interactive uzavřela podobnou smlouvu také analytická firma Prozone, jejíž služby využívá mnoho z největších fotbalových klubů světa. Hra totiž umožňuje díky gigantické a více než dvace let updatované databázi hledat hráče podle velmi konkrétních kritérií. Tím je velmi populární mezi novodobými scouty a může se eventuálně během finálního rozhodnutí stát zásadním aspektem, který nakonec klub donutí vynaložit velké peněžní sumy na získání hráče.

03700576.jpeg

A nouze není ani o příběhy, kdy se herní fotbalový svět prolnul, až překryl s tím skutečným. Když světem v roce 2012 proběhla zpráva o angažování Vugara Huseynzada jako manažera ázerbajdžánského klubu FC Baku, byla fotbalová veřejnost přinejmenším v šoku. Tehdy jednadvacetiletý student, který studoval ve Švédsku, získal práci, o kterou se údajně ucházel i legendární francouzský hráč Jean-Pierre Papin, díky svým excelentním znalostem fotbalového prostředí, které získal hraním Football Manager. Jeho prací nebyl samotný trénink, ale převážně hledání nových talentů, přičemž podobně jako ve hře angažoval scouty, kteří hledají potenciální talenty v Rumunsku, ale třeba také v Argentině. Měl velké slovo při nákupu a prodeji hráčů. Nutno říct, že pod jeho vedením klub nezažil rapidní zhoršení, avšak ani výrazné zlepšení a na své pozici přetrval i po vyhazovu dvou trenérů.

Football Manager je skutečně neaugmentovaná, tedy do reality neumístěná, avšak stále paralelní simulace reality, která přímo ovlivňuje svět. Hra navíc nepotřebuje lidské hráče, protože funguje sama o sobě, čas v ní plyně nezávisle na hráčích a věci se dějí podle pečlivě vypracovaných algoritmů. Pokud například hru hrajete a selžete v pozici trenéra, klub vás vyhodí a vy nemáte práci do té doby, dokud někoho nepřesvědčíte o tom, že máte na to, práci manažera zastávat. A svět jede dál i bez vás.

03700579.png
autor: Dominik Čech
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.