Fotograf Benedikt Renč: Člověk nemusí mít na všechno názor, občas je lepší prostě na chvilku mlčet

11. duben 2021

„Můj táta si prožil za komunismu tak těžký situace, že jsem pochopil, že se člověk nemusí vyjadřovat vždy, ke všemu a za každou cenu,“ přibližuje svou rodinnou zkušenost módní a reklamní fotograf Benedikt Renč. Myslí si ale, že na něj mohli doma v mládí vyvíjet klidně více tlaku, aby něco dokázal.

Fotky v časopisech mu nicméně vycházejí už od jeho patnácti let, a kdyby je měl spočítat, stálo by to hodně času, který jinak dělí mezi práci, dvě děti s manželkou Martinou a takzvaný pánský klub.

Benedikt Renč

„Arnold Schwarzenegger a Roger Federer – to jsou chlapi, co dosáhli svého absolutního vrcholu a nepotřebují si nic dokazovat. Přístup k věcem a klid, který jde z těchto profíků, je velice inspirující,“ líčí zkušenosti s focením světových velikánů Benedikt.

Rozhovor se nevyhýbá ani tématu fotografů predátorů, kteří byli obviněni ze sexuálního obtěžování modelů a modelek. Ben popisuje, jak vypadá focení v jeho režii, a dodává: „Je mi líto lidí, které nějaký fotograf obtěžoval, ale já žádnou zkušenost svoji ani z doslechu nemám.“

Poslechněte si další epizodu podcastu Pochlap se, kde fotograf Benedikt Renč odpovídá i na to, jestli by fotil Putina nebo Hitlera a zda do módní fotografie patří názor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.