Fotografka Nguyen Phuong Thao: Do Čech jsem nechtěla

10. červen 2013

Drobná a poměrně plachá Nguyen Phuong Thao rozhodně nepůsobí jako zuřivá fotoreportérka. Přitom má za sebou skoro dvacetiletou úspěšnou kariéru v českých médiích – momentálně fotí pro magazín Reflex – a na kontě několik cen ze soutěže Czech Press Photo.

Jak se vlastně Thao dostala do tehdejšího Československa? Proč si vybrala ke studiu právě žurnalistiku a jak zvládala studium v češtině? Jaké byly její fotografické začátky? A je pravda, že se jí nikdy nepovedlo pořádně vyvolat film? Je pro ni těžší fotit portréty známých osobností, nebo pacienty s rakovinou či anorexií? Proč se chystá fotit právě veterány 2. světové války? S Thao jsme kromě focení mluvili i o Vietnamu a jeho proměnách, o Vietnamcích v Česku a o jejích zkušenostech s místními rasisty.

Nguyen Phuong Thao se narodila ve Vietnamu v rodině novináře a ekonomky, od roku 1990 žije v ČR. Na Karlově univerzitě vystudovala žurnalistiku s televizní specializací, v roce 2000 získala doktorát. Od poloviny 90. let pracovala v redakci MF Dnes, poté fotila pro Magazín DNES a v současnosti víc než rok pro časopis Reflex. Fotí hlavně v ateliéru a osvětlovací techniku používá i při focení v exteriérech. Její specializací jsou portrétní snímky nejrůznějších osobností.

autoři: Robert Candra , Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.