Fresh Eye vás naučí číst obrazy a infografiky

11. listopad 2013

V pražském Studiu Trafo se koncem října rozjel už třetí ročník přednášek o vizuální kultuře Fresh Eye. Kdy je obraz ideálním nosičem informace a kdy se z něj stává prostředek manipulace? Jsou dnešní reklamní fotky reliktem někdejší politické propagandy? To všechno už se na přednáškách řešilo. Pravidelnou návštěvnicí akcí Fresh Eye je naše redaktorka Ivana Veselková, která se rozhodla vás na nadcházející cyklus přednášek pozvat.

Většina lidí ve středověku byla negramotná. Proto tehdy, zejména v náboženství, hrálo velkou roli výtvarné umění, vtělené do hesla pictura laicorum scriptura est – obraz je písmem laiků. Většina dnešní společnosti je sice gramotná, ale role obrazů a vizuálních vjemů se nijak nesnížila. Spíš naopak vzrůstá. Cyklus přednášek o vizuální kultuře Fresh Eye, který probíhá v Studiu Trafo ve Vysočanech, pomáhá se v dnešním obrazovém smogu aspoň trochu zorientovat.

„Na přednášky zveme vždycky jednoho teoretika, který umí danou oblast zasadit do širšího kontextu, ukotvit v literatuře a vysvětlit základní myšlenky. Druhý přednášející je vždycky někdo z praxe. Grafik, výtvarný umělec, designér, fotograf, někdo z reklamní nebo mediální branže. Teoretický výklad si díky tomu dokážeme aspoň trochu zasadit do skutečného světa,“ vysvětluje organizátorka akce Fresh Eye Andrea Průchová.

03002465.jpeg

Téma zatím poslední přednášky bylo obraz vs. architektura. Teoretickou část odpřednášel Petr Pištěk, prorektor soukromé vysoké školy architektury ARCHIP. Praktický vhled přidala fotografka architektury Andrea Lhotáková. Prozradila, že domy, které vidíme na jejích fotkách, jsou občas ve skutečnosti úplně jiné. A že dnešní vizuální diktát přeje domům a bytům, které vypadají, jako by v nich nikdy nikdo nebydlel a ani bydlet neměl. Petr Pištěk připomněl, že stavby, které se objevují v prestižních architektonických ročenkách a časopisech, sice mohou vypadat monumentálně a krásně, ale nemusí to nutně znamenat, že by se v nich jejich obyvatelům stejně krásně žilo.

Další přednáška se bude konat v listopadu a její téma je využití obrazů v současném zpravodajství. Podíl obrazové složky totiž zrovna v této oblasti strmě stoupá, a to jak v tištěných, tak v online médiích.„Budeme se zabývat infografikou a taky bychom chtěli pozvat někoho, kdo by vysvětlil princip současného televizního střihu ve zpravodajských relacích. Čím dál tím víc se totiž zpravodajský střih přibližuje rychlému střihu ve videoklipech,“ přibližuje Andrea, co všechno se bude na listopadovém Fresh Eye probírat. V dalším slibuje organizační tým přednášky obraz vs. kult těla, obraz vs. moc anebo obrazy budoucnosti.

03002464.png
Spustit audio