Galapágy jsou živá laboratoř, kde se vás zvířata vůbec nebojí, říká fotograf a průvodce Jan Hocek

18. listopad 2020

Žraloci, želvy sloní, obrovské kolonie ptáků, výstupy na vulkány... Jan Hocek vypráví v cestovatelské Casablance o svých návštěvách galapážských ostrovů.

„Galapágy jsou výjimečné v mnoha ohledech. Je to živá laboratoř darwinovské evoluční teorie o původu druhů. Zvláštní jsou také přísným režimem pro návštěvníky, kteří se tam můžou podívat jen s průvodcem v početně limitované skupině. Na 19 původem sopečných ostrovech žijí velmi odlišné populace zvířat,“ vyjmenovává Jan Hocek některé galapážské speciality. Během dvou výletů navštívil zhruba polovinu těchto ostrovů patřících Ekvádoru.

Jan Hocek na návštěvě galapážských ostrovů

Při jedné návštěvě měl základnu na ostrově a ve druhém případě bydlel na komfortní lodi, se kterou jednotlivá místa obeplouval. Vyrážel na výpravy na ostrovy, prozkoumával pobřeží, ale také šnorchloval, protože hodně z přírodního bohatství je ve vodě – mezi želvami, tučňáky a lachtany v čistém a teplém moři. Druhý postup v cestovatelské a outdoorové Casablance poměrně jednoznačně doporučuje.

Od exotických k domácím objevům

Zvířata na Galapágách se nebojí člověka. „Kromě Antarktidy jde o jedno z mála míst, kde zvířata nejsou plachá. Naopak se někdy máte problém jich zbavit,“ říká Hocek. „Lachtany musíte úplně překračovat a obrovské želvy jsou tak pomalé, že by byla škoda neudělat si detail,“ tvrdí fotograf, cestovatel a průvodce, který je také autorem knihy Nejhezčí dobrodružné výpravy po Česku a Slovensku.

Jan Hocek na návštěvě galapážských ostrovů

V roce 2020, nejen v době karantény, se namísto exotických výprav znovu věnoval právě Česku. „Pořád objevuju další a další možnosti. Pauza mi nevadí a exotika mi nechybí,“ říká.

Poslechněte si celou Casablanku o přírodním bohatství Galapág. Záznam cestovatelského pořadu Radia Wave je vám k dispozici kompletní.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.