Generace na rozcestí: Platit za studium?

24. prosinec 2012

Tradice, prestiž a ekonomické zázemí uchazečů. Generace se tentokrát zaměřila na to co hraje roli při výběru vysoké školy.

Skotsko: Tradice bezplatných univerzit
Velká Británie je zemí, kde studium na vysoké škole představuje stále větší a větší investici. Školné se tam pro místní studenty a zájemce ze zemí EU vyšplhalo už na 9000 liber (asi 280 000 korun) ročně. Ani speciální studentské půjčky tlak na uchazeče o vysokoškolský diplom nedokážou snížit. „Sociální oázou“ ale zůstávají skotské univerzity. S výjimkou postgraduálního studia je mohou domácí, tedy skotští studenti navštěvovat zdarma.

Hannah a Euan jsou už postgraduálními studenty Univerzity of Strathclyde. Specializují se na investigativní žurnalistiku a tak mají v jedné z učeben v budově v centru Glasgow pochopení pro zvídavé otázky.„Moje rodina se chtěla nějakým způsobem podílet na tom, jakou školu si vyberu, ale mojí prioritou bylo dostat se co nejdál od ní. Měla jsem Skotska plné zuby a tak jsem se přihlásila na všechny možné školy mimo území Skotska. Nakonec jsem bakaláře studovala v Belfastu. Vůbec mi nedošlo, že budu platit školné, takže ekonomické důvody pro mě tehdy opravdu nehrály roli,“ přiznává Hannah Rodger, která kromě studia skládá hudbu a svou nezávislost dává najevo třeba ručně balenými cigaretami.

Je zřejmě jednou z výjimek potvrzujících slova pedagoga Michaela Higginse o tom, že ve Skotsku je zakořeněná dlouholetá tradice, podle níž studenti zůstávají na místních vysokých školách. Poslechněte si reportáž Jiřího Hoška pořízenou na jedné z vysokých škol v Glasgow.

Soukromé univerzity v Česku – proč a za kolik?
Placené studium na soukromých školách si čeští studenti vybírají spíš kvůli tomu, že ve zvolených oborech není na státních univerzitách dost místa pro všechny uchazeče, než že by privátní ústavy nabízely výrazně větší kvalitu vzdělání či komfort.

02793863_6.jpeg

„Překvapilo mě, že na soukromé škole nebyla větší nabídka nějakých pomůcek, moc do nás neinvestovali, co se týče vybavení. Praxe jsme si z větší části taky museli shánět sami. Mám pocit, že za své školné jsme spíš dostali budovu, profesory a těch pár přednášek. Žádnou přidanou hodnotu,“ říká Dan Řehák, bývalý student Literární akademie Josefa Škvoreckého. Poslechněte si zkušenosti několika studentů pražských soukromých univerzit v reportáži Roberta Candry.

O tom jak si čeští studenti vybírají školy si poslechněte v reportáži Roberta Candry.

autoři: Jiří Hošek , Robert Candra
Spustit audio