Generace na rozcestí: Sám na pódiu

31. prosinec 2012

Letní hudební festivaly, taneční party, karaoke večírek během oslavy narozenin. Mladí lidé se baví podle svého vkusu a do repertoáru zábavy přibývají nové položky. V závěrečném díle Generace na rozcestí se podíváme na to, jak se daří slam poetry (neboli soutěžím v přednesu vlastní poezie) v Česku a stand-up comedy v Maďarsku.

Česko: Slam poetry není recitace ani autorské čtení
Fenomén jménem slam poetry vznikl před více než 25 lety v USA. U nás se ho nejprve chopila parta nadšenců v Brně. Dnes už ale slam večery pravidelně probíhají taky v Praze a v dalších českých městech. Výraz slam poetry nebo původně poetry slam by se dal volně přeložit jako soutěž v přednesu poezie. Co to znamená v praxi?

„Slam poetry má kořeny v USA. Nejedná se o žánr, jedná se spíš o platformu. Tu definoval člověk jménem Mark Smith. Šlo o to, že návštěvníkům poetických večerů poskytl možnost hlasovat, básníkům sebral papíry a nechal je, ať svůj text prožijí – ať se sami stanou tím textem. To, co odlišuje slam poetry od autorského čtení, je právě ta skutečnost, že by se člověk měl do toho textu vtělit,“ vysvětluje Bohdan Bláhovec.

Slam poetry se věnuje od roku 2005 a patří tak u nás k jejím průkopníkům. K těm, kdo se slam poetry u nás věnují naplno delší dobu, patří taky hudební publicista Pavel Klusák. Spolu s Bohdanem se Pavel shoduje na tom, že dneska se v České republice slam poetry zdaleka nevěnují jen básníci a literáti. „Začali se napojovat lidi z oblasti hip hopu a taky lidi ze scény kolem pořadů typu Na stojáka, kteří se snaží hlavně pobavit. Jádro ale tvoří lidi, kteří se pohybují někde mezi připravenými texty a uchopením okamžiku, kdy s ohledem na diváky a atmosféru vytvoříte něco přímo v tu chvíli.“

02794048.jpeg

Ve srovnání se zahraničím je v české slam poetry mnohem víc improvizace – pokud ale chcete skutečně zaujmout a případně soutěž vyhrát, je příprava nezbytná. Větší míra improvizace ale není jedinou věcí, kterou je česká slam poetry jiná než v zahraničí. Bohdan Bláhovec si myslí, že v České republice má tohle utkání v poezii pořád trochu menší renomé než třeba ve Spojených státech. Vzhledem k tomu, že jádro performerů slam poetry je u nás relativně stálé a že se jednotlivé soutěžní večery těší značné návštěvnosti, je možné říct, že slam poetry, byť v trochu počeštěné a změněné podobě, už u nás zcela zdomácněla a daří se jí dobře.
Poslechněte si celou reportáž Ivany Veselkové.

Maďarsko: Z právníka komikem
V Maďarsku je v posledních letech velmi populární takzvaná stand-up comedy, kde komik vystupuje před diváky naživo a vestoje. Třicátník Gergely Litkai se na tento druh humoru specializuje, založil pro něj dokonce vlastní divadlo. Litkai také tvrdí, že pokud je komik pracovitý, humor ho celkem slušně uživí.

02796797_7.jpeg

Právě Gergely Litkai objevil o něco mladšího Andráse Pétera Kovácse, který v jeho divadle vystupuje s vlastními texty. A jde mu to tak dobře, že se právě vzdal seriózního zaměstnání asistenta na právnické fakultě! Sám Kovács o sobě říká, že daně platí pořádně, oběd sní vždy celý, zuby si čistí třikrát denně a nikdy na sobě nemá víc než dvě přebytečná kila...

Litkai i Kovács jsou oba vystudovaní právníci a v současnosti i nejžádanější maďarští komici. Poslechněte si celou reportáž našeho budapešťského spolupracovníka Gregora Martina Papucska.

autoři: gmp , Ivana Veselková
Spustit audio