Glamour: Dámská společenská móda 1950—2010

17. květen 2011

Minulý týden začala v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze výstava s názvem Glamour. Expozice mapuje proměny luxusního odívání v posledním půlstoletí.

Ačkoliv je muzeum kvůli nedostatku prostředků odkázané jen na donátory a podporovatele, předvádí na expozici 50 zajímavých modelů. Je zastoupeno i několik současných jmen, z českých návrhářů například Jakub Polanka a Liběna Rochová. Ze zahraničních jmen je asi největší chloubou model od Alexandra McQueena.

Slovo „glamour“ pochází ze staré gaelštiny a jeho původním významem je magie, kouzlo a neodolatelná přitažlivost způsobená nadpřirozenou mocí. Do současného módního kontextu se slovo dostalo v 19. století, kdy se začalo používat pro luxusní oděv, díky kterému je žena neodolatelná a přitažlivá. V dnešní době už glamour zasahuje nejen módu, ale i průmyslový design a architekturu. Aktuální výstava v pražském Uměleckoprůmyslovém museu se soustředí na dámský módní glamour z vlastních sbírek, od 50. let až do současnosti. V temné scénografické instalaci, kterou kurátorka Konstantina Hlaváčková popisuje jako vesmír s odlesky stříbrné barvy, září 50 českých i zahraniční modelů.

Ve srovnání s katalogem plným originálních fotografií Štěpána Malovce, které exponáty posouvají do dalších zajímavých rovin a kontextů, není vlastní instalace výstavy Glamour v UPM příliš nápaditá. Přináší ale zajímavý historický průřez a srovnání domácí a zahraniční luxusní módy. Pro druhou polovinu 20. století byla příznačná postupná změna struktury a formy společenského oblečení. Pravidla, která vycházela z dvorních etiket předcházejících století, se nejdřív pomalu rozvolňovala a od 60. let se už luxusní móda stala otevřeným systémem, který absorboval inspirace a vlivy z nejrůznějších společenských vrstev a odlišných kultur. Přestala platit jakákoliv omezení a kolekce některých návrhářů v druhé polovině 60. let už zvláštní večerní oděvy vůbec nezahrnovaly.

02338279.jpeg

Po maximální individualizaci módy v 70. letech, která znamenala definitivní rozchod s oděvními konvencemi, přišel v osmdesátkách opět částečný návrat k večernímu luxusu. Vznikl ideál ženy s dvojí identitou: střízlivou a maskulinní pro pracovní den a svůdnou a excentrickou pro večerní život. V posledních 20 letech se společenská móda opět vzdaluje jakýmkoliv pravidlům, vládne eklektická tvůrčí svoboda a individualismus.

Průřezovou výstavu luxusem dámské módy posledního půlstoletí můžete v pražském UPM navštívit až do 4. září. Zavírací den je v pondělí a vždy v úterý večer od pěti do sedmi je vstup zdarma.

autor: nikamay
Spustit audio