Gorilí mučedník Harambe. Memová ikona, která je v nebi už pět let, pomohla změnit internet

30. srpen 2021
Fenomem

28. května 2016 vylezl tříletý chlapec do výběhu goril v cincinnatské zoologické zahradě a upoutal pozornost sedmnáctiletého Harambeho, samce gorily nížinné. Protože zřízenci zoo dostali o dítě strach, vzácné zvíře ihned zastřelili. Záběry jeho smrti se dostaly na internet a sociální sítě truchlily nad zbytečnou smrtí lidoopa. Co přišlo v následujících měsících, už je samostatná kapitola z historie memové kultury. Šílenství s gorilími memy vyvrcholilo přesně před pěti lety.

Portrét Harambeho kdosi vpasoval do Mount Rushmore mezi obličeje amerických prezidentů a internetem kolovala fotka z nebe, kde je Harambe po boku Prince a Bowieho. Mohli jste taky podepsat petici, která žádala změnit jméno státu Cincinnati na Harambe, nebo za přidání mrtvého lidoopa mezi Pokémony. Jiní internetoví aktivisté žádali postavit Harambemu sochu před Bílým domem. Opičák se tak stal jedním z největších memů roku 2016.

Harambe meme

V momentě, kdy memy začaly být už pomalu mainstreamem, je Harambe zároveň jedním z prvních tzv. dank memů – spadá do speciální kategorie surreálných vtípků, které jsou pochopitelné jen pro komunitu ortodoxních memových konzumentů.

Ta už před pěti lety nicméně narostla do takové velikosti, že mohla zrodit svoji vlastní ikonu v podobě zbytečně zabité gorily.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, proč tragický incident se zastřelenou gorilou v cincinnatské zoologické zahradě navždy změnil internet. Proč se mem udržel v popředí tak dlouho a na co byl reakcí? A proč Harambe zůstává v našich srdcích i dlouho po své smrti?

Harambe meme
Harambe meme
Harambe meme
Harambe meme
Harambe meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.