Grafický designér Radim Peško: Písmo, které na obal desky použil Jay-Z, je moje a je deset let staré

3. říjen 2017

Písmo, jehož autorem je Radim Peško, se letos objevilo na přebalu desky 4:44 amerického rappera Jay-Z. „Původně to byla taková skartovaná verze písma, které jsme s kolegou kdysi vytvářeli pro vizuální identitu vídeňské Secesi. Nicméně art director, který připravoval vizuální podoby desky 4:44, si z nějakého důvodu tuhle verzi písma vybral,“ říká Peško. „Pro mě je zajímavé to, že to písmo, i když ho někdo vytáhl po deseti letech, je pořád relevantní. Písmo zkrátka stárne jinak než ostatní aspekty vizuální kultury.“

 „Nové písmo můžu udělat za víkend, ale taky na něm můžu pracovat pět let. To samozřejmě neznamená, že nad ním sedím pět let každý den. Ale písmo v čase zraje a člověk ho postupně zdokonaluje a po určité době vidí věci, které na začátku neviděl,“ odpovídá Peško na otázku, jak dlouho mu v průměru trvá, než vytvoří nový typ písma.

Startovních bodů pro práci na novém písmu prý může být celá řada. Písmo může vzniknout třeba na základě inspirace detailem z architektury nebo dokonce díky fotce zajímavé situace, kterou si autor vyfotil na mobil. Jedno z prvních písem na zakázku, které Radim Peško vytvořil pro Museum Boijmans Van Beuningen během svých studií v Nizozemsku, bylo inspirováno designem Lance Wymana, který vytvořil logo pro olympijské hry v Mexico City v roce 1968.

Radim Peško

I přes to, že se o typografii zajímá už od základní školy, není prý v osobním životě žádný „typonácek“. Knížky si prý vybírá hlavně kvůli obsahu, takže mu při čtení nevadí, když se mu použitý typ písma nelíbí. „Když si koupím knihu se zajímavým obsahem, chci ten text hlavně přečíst.“ 

Část své tvorby představí Radim Peško na výstavě, která začíná v pátek 6. října v prostoru Solo Offspace v Körnerově ulici v Brně. Výstava potrvá do 30. listopadu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.