Grimes: DIY pop s nezaměnitelným zvukem

27. únor 2012

Desku týdne má tentokrát teprve třiadvacetiletá Kanaďanka, která si říká Grimes. Její hudba se vám nejspíš bude líbit, pokud vás baví kapely jako Keep Shelley In Athens nebo How To Dress Well. Aktuální nová deska Grimes s názvem Visions vychází u labelu 4 AD.

Grimes, vlastním jménem Claire Boucher, je mladá kanadská hudebnice, které se povedlo zajímavým způsobem skloubit vlivy popu, DIY elektroniky a klasického zpěvu. Podobně jako její krajanka Katie Stelmani z kapely Austra nebo Nika Roza Danilova ze Zola Jesus produkuje svou hudbu kompletně sama a pracuje s osobitým nezaměnitelným zvukem.

Claire Boucher se v roce 2006 přestěhovala z rodného Vancouveru do Montrealu a zabydlela se v tamní komunitě umělců v bývalé textilní továrně Lab Synthese. Po několika letech, prožitých uprostřed nezávislé montrealské scény, začala jako Grimes vydávat první alba. V roce 2010 to byla kazeta Geidi Primes a dlouhohrající debutová deska Halfaxa (Arbutus), která byla silně ovlivněná witch housem a lo-fi R&B. V roce 2011 následovalo album Darkbloom a split s d'Eon, který Grimes vtáhl jako nové zajímavé jméno do světa amerických hudebních blogů.
Profil Grimes připravila Veronika Ruppert, najdete ho v Databázi interpretů.

02566490.jpeg

Rubriku Deska týdne sledujte ve vysílání každý všední den v 10:40, souhrn si pak můžete poslechnout v sobotu od 17:00 v pořadu Stopáž.

Spustit audio