Grizzly Bear - fantómové populární hudby

1. květen 2009

Nefungují zas tak dlouho, ale už po druhé dlouhohrající desce si o nich začali šuškat fanoušci po celém světě. Mluvím o čtveřici Grizzly Bear, která v těchto dnech vydává třetí dlouhohrající desku, kterou jsme u nás na Radiu Wave zvolili za desku tohoto týdne.

Na počátku všeho byl mladičký gay z Massachusetts Edward Droste, který už během svých studií na Shady Hill School začal dávat dohromady první hudební nápady, jež poté zužitkoval během studií na vysoké škole. To už byl řádným brooklynským studentem a jméno Grizzly Bear byla nálepka pro jeho sólové řádění, které vyvrcholilo v roce 2004 debutovým albem Horn of Plenty nahraným s pomocí bubeníka a zpěváka Christophera Beara.

00930611.jpeg

V rámci plnohodnotného provedení skladeb na živých vystoupeních se původně jednorázově do skupiny přidali dechař, producent, basák a zpěvák Chris Taylor a kytarista a zpěvák Daniel Rossen, který už na koleji splácal se svým spolubydlícím desku jako Department of Eagles. Asi si pánové padli do oka, protože během koncertování k debutu začaly vznikat nové skladby Grizzly Bear, nejdříve na limitované EP Sorry for the Delay a posléze i na druhé album Yellow House, které jako jedno z prvních neelektronických vlaštovek vychází na legendárním labelu Warp Records. Deska získala nadšené recenze a řada specializovaných časopisů a hudebních portálů Yellow House vtlačila do první desítky alb roku 2006.

00930607.jpeg

Když se daří, tak jde vše pěkně rychle od ruky. Možná i proto se Grizzly Bear pár měsíců poté přihlásili s EP Friend čtyřicetiminutové stopáže, na kterém se objevují v pozici remixérů Dirty Projectors, Beirut, CSS, Band of Horses nebo Atlas Sound. Od koncertní spolupráce s TV on The Radio a Feist se odrazili až k těsné nárazové spolupráci s Paulem Simonem nebo hraní před Radiohead. Všechny tyto zkušenosti dodaly čtveřici odvahu spojit svoji hudbu se symfonickým orchestrem, k čemuž poprvé došlo v březnu loňského roku v Los Angeles, a spolupráce s velkým tělesem se Grizzly Bear nezříkají ani v dalších skupinových manévrech. Volnějšího kalendáře v roce 2008 využil každý člen kapely po svém. Daniel Rossen vzkřísil Department of Eagles a natočil druhou desku tohoto projektu, Ed Droste pomohl Final Fantasy s coverem Possibly Maybe na tributové album Björk a Christopher Tailor rozjel ve větší míře svou producentskou dráhu. Začátkem roku 2009, už znovu jako jeden muž, přispěli svou troškou do mlýna na benefiční kompilaci Dark Was The Night. To už se vše schylovalo k vydání letošní novinky Veckatimest, která nakonec vyšla, stejně jako předchozí řadovka, na labelu Warp.

00930616.jpeg

Sound Grizzly Bear je zajímavým mixem experimentálního rocku a široce přístupného folk rocku pro dospělé, kterému dominují především výrazné vokální harmonie a bohatá aranžmá. Kapela kromě vynikající studiové práce získala výborné renomé i jako koncertní atrakce.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio