Grundfunk naložil instrumentální funk, francouzské disco i poctu pro Erykah Badu

25. leden 2023

Různé pohledy na zvuk osmdesátých let minulého století nabídla ve čtvrtém lednovém vysílání Grundfunku jak kompilace Dancefloor Weaponz Vol. 6 francouzského labelu Funky French League, tak v Los Angeles žijící Čech Dominik Novák, vystupující pod přezdívkou Mr. Moustache, který svůj aktuální single Radio Request obalil příběhem z fiktivního radiového vysílání.

I tento týden pak nabídl novinky albové - Erykah Badu si vysloužila poctu od Josého Jamese na albu On & On a The Motet se vrhli do instrumentálních vod s deskou All Day. A nakonec po čtvrt století, kdy baskytarista Stuart Zender natočil poslední single s kapelou Jamiroquai, jsme se od něj konečně dočkali prvního sólového počinu, skladby Happy Feelings.

Druhý single Give Me The High z chystaného třetího alba A Good Woman od Izo FitzRoy je od pátku venku. Vznikl pod producentským dohledem Oscara De Jonga z Kraak & Smaak a tady jej můžete slyšet znovu a znovu a případně i podpořit.

Poslední dva měsíce jsme strávili v područí německého dua Funkatized, které postupně v prosinci vydalo nové album a první část své bestofky. Ta druhá část pak spatřila světlo světa tento týden a jmenuje se nepřekvapivě The Best of 15 Years (Two), protože 15 let uplynulo od vydání jejich debutové desky. K poslechu zmíněné druhé části můžete zamířit třeba sem.

Devátá studiová deska denverských The Motet je čistě instrumentální a jmenuje se All Day. A ano, prý ji máte poslouchat bez přestání pořád dokola celý den, tedy pokud vás opravdu chytí. O čemž zrovna u těhle střelců vůbec nepochybujeme!

Nejnovější EPčko Dancefloor Weaponz vol.6 vydané na labelu Funky French League se věnuje předělávkám čtyř skladeb vzniklých mezi lety 1979 a 1986 a mnohdy byste v nich originály z repertoáru Sylvestera, Funk Deluxe, Telexu nebo Jocka Hattleho nepoznali. 

Brooklyn Funk Essentials mají z chystaného alba Intuition venku již třetí single How Happy. Zatím pořád nevíme přesné datum vydání desky, ale snad se dočkáme někdy v březnu. Teď už ale ochutnávejte klip, který k singlu vznikl.

Posledním dnešním tématem byla deska On & On, kterou si José James nadělil ke svým pětačtyřicetinám a celá je věnována osobnosti a tvorbě Erykah Badu, kterou José obdivuje. Celé album si můžete poslechnout třeba tady.

Playlist dílu najdete tady

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.