Havelka & Tvrdý: Chlapi se neradi odhalují, nesmějí se rozbrečet

6. listopad 2014

Možná je na první poslech těžké představit si spolupráci rappera Bonuse a písničkáře Václava Havelky, přesto mají za sebou už více projektů. Podíleli se na projektu se sborem důchodkyň o. p. s. Elpida a následně na hudbě k filmu Garyho K. Griffina, ke kterému psal scénář Arnošt Lustig. Právě tam se zrodila myšlenka na vytvoření celého společného alba, které obsahuje coververze různých songů české alternativní scény minulého režimu, jako jsou Garáž, Psí vojáci, Michael’s Uncle nebo Dybbuk.

S Ondřejem Šturmou ze Scrape Sound potom vybrali z poměrně velkého korpusu alternativní hudby 80. let to, co je nejvíce oslovilo, a vznikla deska s minimalistickými a atmosférickými beaty Martina Tvrdého a jemným zpěvem Václava Havelky.

„Nemám ambici těšit nějaké svoje publikum, na tom se asi shodneme s Martinem. Mám potřebu se neustále osvěžovat. Spolupráci jsme si hrozně užívali, a i když mám úctu k těm věcem, tak k nim nemám vztah z hlediska estetického. Ale ty texty se nám hrozně líbí. Nedovolil bych si hudebně ty předchozí věci hodnotit, chtěli jsme se vyjádřit z vlastního pohledu,“ říká o zdánlivě nesourodém žánrovém přechodu a postoji ke coververzím Václav Havelka.

„Konečný výběr jsem dělal já. Jsou to věci, které mě oslovovaly obsahem. Šlo o texty a o to, zda se v nich dá udělat nějaký posun v náladách, které se liší od těch původních verzí, jsme víc melancholičtí a zranitelnější,“ přibližuje metodu výběru písní, které zvolili k reinterpretaci, Martin Bonus Tvrdý.

Křest alba U nás v garáži se odehraje 25. listopadu na Nové scéně Národního divadla. Vydává ho label Polí5 v kooperaci s Indies Happy Trails na CD a LP a bude zdarma ke stažení na Bandcampu Polí5. Taky bude zveřejněn klip k singlu, který vznikl s kolektivem Lunchmeat.

Čtěte také

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.