Hella ve Špíně: Děláme to pro sebe

15. duben 2016

Špínou už prošli nejrůznější muzikanti, lidi, kteří muziku nahrávají a míchají, kteří ji vydávají, kteří pořádají koncerty a festivaly. Tentokrát jsme ale ve studiu přivítali část party, která doslova vlastníma prackama vybudovala unikátní prostor, kde se potkává punková etika, skateboarding a radikálně špinavá muzika. A zároveň uštědřuje mlaskavý políček pragocentrismu. Vítejte v Újezdu u Cerhovic, vítejte v Helle!

Nenechte se zmást trampsky znějícími přezdívkami újezdské delelegace – Vumáč, Háďa a Fousek jsou hlavně pankáči jako řemen. Během špinavé hodinky nám vyložili, odkud se vzal nápad stvořit ve stodole vesnického statku místo, kde se můžou kamarádi potkat na kus řeči, zajezdit na prkně a zařádit na koncertě. Snad až se zbytečnou skromností popsali, jak se vlastnoručně vyrábí rampa a rádiusy, jak se stane, že do několikasethlavé středočeské vesničky jezdí hrát kapely z celého světa a chodí na ně víc lidí než v Praze. Poslechněte si, co všechno obnáší existence a provoz místa, jakým je Hella – od sousedských vztahů přes specifickou výzdobu po koncertní dramaturgii.

Hudební náklad byl samozřejmě ve znamení muziky, která v minulosti dávné i bližší na Helle duněla naživo. A mezi námi, už dlouho se ve Špíně nehrály takové chlívnosti. Vajolence, kóry, metaly a na odlehčení něco slovenského punkového humoru. Kdybyste to totiž nevěděli, kántristi majú kárované flanele. Košele.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.