Herbert Tobias: excentrik i znovuobjevovaná hvězda německé fotografie

5. únor 2010

Fotografický odkaz Herberta Tobiase se v letech 1985 až 1996 stal díky nákupům, darům a dědictví součástí sbírek Berlinische Galerie. Retrospektiva, připravená touto institucí pro pražskou Galerii Rudolfinum, představuje dílo tohoto fotografa poprvé v celé šíři a rozmanitosti.


Jejím těžištěm jsou práce z padesátých a počátku šedesátých let, která představují nejproduktivnější a nejvýznamnější fázi v Tobiasově tvorbě. Výstava rezignuje na obvyklé žánrové nebo chronologické členění, sleduje Tobiasovu tvůrčí dráhu v devíti tematických sekcích, které odpovídají specifickému naladění a postojům, jež určovaly umělcův pohled na svět.

Herbert Tobias se dostal k fotografii jako autodidakt. Jako mladý, teprve devatenáctiletý voják fotografoval na ruské východní frontě. Už tyto obrazy prozrazují jeho neobvyklý pohled na skutečnost; jejich metaforická hloubka a symboličnost dalece přesahují jak běžnou válečnou fotografii, tak i upomínkové snímky mladého vojáka. Vlastní fotografická dráha Herberta Tobiase pak začíná v Paříži, kde umělec žil v letech 1951 až 1953 se svým přítelem Dickem. Zde vznikly náladové městské výjevy, působivé portréty existencialistické bohémy a první módní snímky pro časopis Vogue.

01074642.jpeg

Poté, co se Tobias vrátil do Německa, získal v krátké době jméno jako fotograf. Kritika byla nadšená jeho snímky, plnými "sladce jedovaté erotiky". Nekonvenčního fotografa, který se nezajímal o běžné trendy, si brzy všimli módní tvůrci a časopisy, zakázky renomovaných módních domů na sebe nedaly dlouho čekat. Právě tady mohl dát Tobias volný průchod své zálibě v překvapivě inscenovaných fotografiích.

O unikátní výstavě rozmlouval náš redaktor Aleš Stuchlý s ředitelem Galerie Rudolfinum Petrem Nedomou.

Spustit audio