Hergot!: 50 let s hnutím Haré Krišna

5. prosinec 2016

Zpívající, oddané hnutí Haré Krišna si asi dokáže vybavit skoro každý. Přinejmenším v Praze tvoří poměrně výraznou součást mnohovrstevnatého koloritu. Kde se ale toto hnutí vzalo a v čem spočívá jeho činnost? V Hergot!u jsme si povídali s religionistkou a redaktorkou časopisu Dingir Jitkou Schlichtsovou.

Hnutí Haré Krišna letos slaví 50 let od svého vzniku. Zaměřili jsme se proto především na jeho dějiny a vývoj. Na počátku stojí indický guru Šríla Prabhupáda, který se vydal do Ameriky, aby zde šířil svoje učení – na jednu stranu nové, na druhou stranu pevně zakotvené ve starobylé tradici. Díky touze po exotice a relativní jednoduchosti učení slavilo úspěch. Nauka o vědomí Krišny se stala populární mimo jiné u hnutí hippies, díky kterému se také úspěšně šířila.

V historii hnutí ale najdeme i řadu temných stránek, které nejednou ohrozily samu jeho existenci. Patří mezi ně obchodování se zbraněmi a drogami, ale i zneužívání dětí. Když si uvědomíme celkovou přísnost učení Haré Krišna ve věci návykových látek, sexu a dalších věcí, je to situace poměrně paradoxní. Hnutí se ovšem i tyto věci podařilo překonat.

Na našem území se hnutí Haré Krišna objevilo už v 80. letech, fungovaly například malé bytové semináře. Stalo se pak jedním ze symbolů sametové revoluce a nově nabyté svobody v 90. letech. Průvody oddaných „krišňáků“ zpívajících v ulicích Prahy mahámantru („Haré Krišna, Haré Krišna, Krišna Krišna, Haré Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré“) znamenaly otevřenost světu, náboženství i cizím kulturám.

Zajímá vás víc? Nalaďte si celý pořad.

03756747.jpeg
autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.