Hergot!

2. srpen 2017

Neortodoxní pohled na duchovní záležitosti v souvislosti s děním světským.

Rázně o spiritualitě a společnosti (v době, kdy se na náboženství hlavně nadává).

Každý týden tři z pětice Fatima Rahimi, Dominik Čejka, Jakub Ort, Jan Škrob a Petr Wagner probírají události, ve kterých se společenská témata prolínají s náboženskými a naopak. Spolu s vybranými hosty z oboru religionistiky, teologie, sociologie či umění hodlají tři tvůrci nabídnout neortodoxní pohled na duchovní záležitosti v souvislosti s děním takzvaně světským.

Témata aktuální budou vyvážena připomenutím všech zásadních tuzemských náboženských svátků i milníků v dějinách světové spirituality.

Do pořadu samozřejmě patří muzika, ovšem nečekejte unylý folk či ezoterickou zvukovou hlušinu – přednost má hudba se silným textem a ostrým zvukem (však Petr Wagner vysílá s Robertem Candrou na Radiu Wave také hudební pořad Špína).

Pořad připravují a moderují: Petr Wagner, Jan Škrob, Dominik Čejka

Historie pořadu:
Pořad vysíláme od dubna roku 2012 a je rozvinutím původního pořadu Vizionáři.

Petr Wagner
Slouží jako kněz CČSH v malé obci v Posázaví, miluje rock’n‘ roll, folk a country v surovém stavu a do března tohoto roku připravoval pro Radio Wave pořad Vizionáři. Po určité době plné rozvažování nad tím, kam obsahově posunout spirituální pořad na své oblíbené stanici, se rozhodl požádat o spolupráci Jana Škroba a Jakuba Orta a vytvořit s nimi pořad zcela nový, výrazně říznější. Ten nakonec dostal název Hergot!, což dobře ladí s mottem tvůrců „Pán Bůh je Pán“.

Jan Škrob
Narodil se v listopadu 1988. Je básník, student FHS UK a šéfredaktor časopisu Protestant. Rád poslouchá hudbu a přemýšlí o zvláštních věcech, píše a kreslí, čte a tančí. Příležitostně překládá a pořádá koncerty. Hlásí se k feministickému hnutí nikoli přesto, že je muž, ale právě proto. Křesťanství je pro něj mimo jiné odpovědí na otázku, proč má smysl dělat věci, které má smysl dělat. A jak praví Daniil Charms: „Dnes ráno k nám do zahrady přišel potulný flašinetář a hrál pořád dokola valčík, který byl pod psa. Pak nám ukradl houpací síť a zmizel.“

Dominik Čejka
Pracuje jako administrativní pracovník. Sedí v kanceláři, ve které, ač nemá stěny (open space), se můžete cítit jako ve svěrací kazajce. V takových chvílích snívá, že by byl raději tulákem po hvězdách. Co se týče názorů týkajících se „oblasti Ducha“, hlásí se k „něcismu“. Tento pojem, který s jistou nadsázkou uvedl do oběhu Tomáš Halík a jež pojmenovává názory člověka s mlhavými a neujasněnými představami v oblasti duchovních otázek, přijímá s vážným úsměvem za označení vlastní náboženské příslušnosti. Doplňuje jej však o přídavné jméno „progresivní“, které má vyjádřit, že jde o proces s narůstající úrovní poznání od intuitivního tušení po ... Za jednu z nejsilnějších mohutností duše považuje smysl pro humor.

Jakub Ort
Studuje evangelickou teologii na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zajímají ho možnosti intepretace základní křesťanské zvěsti v současné době a třecí plochy mezi náboženstvím, politikou a kulturou. V Hergotu! je jeho doménou biblické okénko. Přispívá do nezávislého evangelického měsíčníku Protestant.

Záznamy starších dílů najdete v našem JUKEBOXU!

autor: Petr Wagner
Spustit audio