Hergot!: Byl jednou jeden život

30. září 2012

Hádání o tom, jak to všechno s naším světem začalo, už není předmětem veřejného zostuzení křesťansky vychovaných žáčků základních škol učitelkami přírodopisu. Přesto se zdá, že zjednodušený výklad evolučních teorií funguje mezi lidmi jako obrana proti myšlence, že to mohlo být ještě trochu jinak.

Mají ale k sobě příběh o stvoření a přírodní vědy tak daleko, jak se tvrdí? V rámci biblického okénka se nečekaně nebude číst ani z jedné ze dvou zpráv z knihy Genesis, ale z jinak silně meditativního a spíše psychologického dramatu Jób.

Katolický kněz, biolog a spisovatel Marek Orko Vácha a kreacionista Pavel Kábrt jsou tentokrát hosty dílu Hergot!u, ve kterém našly uplatnění písničky od Pixies, Maxe Romea i Pearl Jam. A to nepočítáme steampunkový hymnus o Charlesi Darwinovi!

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.