Hergot!: Hledání židovských identit

6. září 2015

V kontextu střední Evropy se někdy mluví o novém boomu židovství u mladých lidí. V Německu, Polsku i České republice přibývá mladých lidí, kteří se hlásí k židovské identitě, aniž by s ní vyrůstali a byla jim předávána rodiči – jde o kořeny, ke kterým se člověk může dostat, když se třeba začne víc zajímat o osudy svých prarodičů. To je případ Niny Adlerové, sociální antropoložky a jedné ze zakladatelek pražské buňky mezinárodní organizace Moishe House, která – jednak jako odbornice, jednak jako „insiderka“ – přišla do Hergot!u popovídat o tom, co vlastně dnes znamená být židem.

Především je třeba zdůraznit, že židovské identity jsou v Česku velmi různorodé. Nina sama není věřící a svoje židovství vnímá především sociálně, a jak už jsme naznačili, skrze příběh svých předků. Není to podle ní mezi mladými židy výjimečné. Zároveň se ale pohybuje v okruhu lidí, z nichž někteří jsou také praktikující ortodoxní židé, jiní konzervativní nebo reformní. Pro společenství mladých českých židů je pak možná charakteristické právě to, že se věřící různých denominací společně s nevěřícími setkávají a tvoří skutečně jednu komunitu.

Svou roli v tom hraje právě Moishe House Prague. Mezinárodní organizace Moishe House vznikla ve snaze nabídnout prostor pro seberealizaci a společné aktivity židům, kteří už jsou příliš staří na to, aby bydleli u rodičů a účastnili se veřejného života společně s nimi, ale zároveň ještě sami nemají rodiny a děti. Moishe House je tedy prostor pro neformální setkávání mladých židů a jejich přátel, přičemž – jak zdůrazňuje Nina Adlerová – k tomu patří také aktivismus ve prospěch jiných utlačovaných menšin. Banner Moishe House Prague jste ostatně mohli letos vidět i v průvodu Prague Pride.

Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad!

autor: Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka