Hergot!: Hraje Bůh v kostky?

8. leden 2017

Nedávno jsme se věnovali experimentu Náhoda o ovlivňování hodu kostkou silou myšlenky. Tentokrát navážeme na stejný experiment z pohledu jednoho z účastníků, pro kterého měla celá záležitost zásadní osobní dopad. Do studia přišel povyprávět Tomáš o tom, jak ho jeho úspěch při házení šestky dovedl až k farářské dráze.

O experimentu Náhoda mluvil Ivan Sobička v pořadu s názvem „Záhada psychokineze. Hodíš šestku silou vůle?“. Lidé ve veřejných prostorech měli možnost pomocí speciálního přístroje hodit kostkou a snažit se pomocí myšlenek ovlivnit výsledek. Výstupy experimentu psychokinetické schopnosti české veřejnosti neprokázaly, spíše naopak. Shodou okolností se ale ukázalo, že experiment měl jiné zajímavé výsledky než vědecké.

Podařilo se nám kontaktovat Tomáše, který se zúčastnil i druhé fáze experimentu a zaznamenal velmi nadstandardní výsledky. Ty ale neinterpretuje skrze teorii psychokineze, ale jako Boží znamení. Toto znamení vzal také vážně a už má podanou přihlášku na teologickou fakultu. Tomášův příběh je ale zajímavý z více hledisek. Až ve studiu jsme např. zjistili, že je dalším z lidí, kteří si prošli svou zkušeností se svědky Jehovovými.

Novoroční Hergot! bude celý o zázracích a znameních a na závěr dokonce Petr předvede evangelikální čarování s Biblí, kterou si ve studiu zapomněl náš host. Zároveň měníme také strukturu pořadu, takže poslouchejte a hodnoťte změny, ať víme, zda jsme se vydali správným směrem!

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob , Dominik Čejka , Fatima Rahimi
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.