Hergot!: Nonstop islám, nonstop hip hop

2. červenec 2016

Richard Hlaváček alias DJ Richard je jedním z původních členů legendárních Penerů strýčka Homeboye (neboli PSH) a od roku 2002 praktikující sunnitský muslim. I když se už hudbě kromě ne moc častého hraní v klubech věnuje hlavně jako nadšený posluchač, hraje v jeho životě minulém i současném zásadní roli. I proto se náš rozhovor hodně točí kolem vztahu islámu a hudby a konkrétně pak islámu a hip hopu.

S hudbou to v islámu totiž není úplně jednoduché. V Koránu a hadíthech se totiž dají nalézt výroky, které je možné chápat jako úplný zákaz hudbu provozovat nebo poslouchat. DJ Richard ale zdůrazňuje, že vše je otázka interpretace a kontextu. Odkazuje na teologa Jusúfa al-Karadávího, který říká, že v době proroka Muhammada byla hudba spojena především s alkoholovými večírky a sexuální nevázaností. Pokud je tedy věřící nabádán k tomu, aby se vyvaroval strunných nástrojů – jak říká prorok Muhammad v jednom hadíthu –, nejde o hudbu samotnou, ale spíš o situace, ve kterých bylo nejběžnější s hudbou přijít do styku.

A jak je to s tím hip hopem? Jakkoli se to tak nemusí jevit, má islám v Americe kořeny docela hluboko – a jsou spojeny s ne úplně reprezentativní částí amerických dějin. Islám byl totiž náboženstvím velké části černých otroků, kteří byli přivezeni z Afriky. Richard upozorňuje, že muslim byl i Kunta Kinte, hlavní hrdina legendárního románu Roots, na základě historických pramenů vymyšlený otrok, odvezený v 18. století z dnešní Gambie.

03660957.jpeg

Islám tak k afroamerické kultuře docela patří, z čehož vyplývá, že má své místo i v hip hopu. K praktikujícím muslimům patří například Yasiin Bey (známý také jako Mos Def) nebo polovina průkopnické skupiny A Tribe Called Quest. Není to ale tak jednoduché. Přestože jsou výše zmiňovaní vyznavači sunnitského islámu, tvoří na hiphopové scéně menšinu i ve srovnání se sympatizanty hnutí, jako je Nation of Islam nebo Five-Percent Nation. Jde o nová náboženská hnutí – nebo sekty, jak říká Richard –, která jsou islámem inspirovaná, ale zároveň k němu mají docela daleko. Výjimkou nejsou ani umělci, kteří v textech na islám naráží prostě proto, že jim je nějak sympatický, ale muslimové nejsou. I takhle složitý obrázek ale ve výsledku ukazuje, že je přinejmenším část americké hiphopové scény islámu otevřená.

Nemohli jsme se vyhnout ani aktuálním tématům, jako je islamofobie v české společnosti. Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad a také se určitě podívejte na Richardův blog Mecca Audio, kde se nejen o hip hopu a islámu můžete dozvědět ještě daleko víc.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.