Hergot! o Desateru: Nesesmilníš

12. srpen 2014

V seriálu o Desateru se Jan Škrob, Jakub Ort a Petr Wagner pouštějí na tenký led. Vztah náboženství a sexu je složitý a zaslouží si pozornost z různých stran.

Proto v biblickém okénku dojde na Helmuta Gollwitzera, německého evangelického teologa generace 68, který měl za to, že láska – a to ani ta fyzická – by neměla být svazována institucemi, tvrdými pravidly a zákonictvím.

Pozvání do studia na zdánlivě otřepané téma „před svatbou ne“ přijal Jiří „Ozzy“ Černý, který se podílí na organizování pravidelného duchovního pobytu římskokatolické mládeže Jump a společně se svou ženou připravuje přednášky na téma vztahů a sexuality. Víc než o teorii a teologii půjde o Ozzyho osobní cestu. Ozzy říká, že díky rozhodnutí nemít sex před svatbou pro něj jeho žena není „jen“ hezká, ale neuvěřitelně krásná.

Důležité ale je, že na sexu jako takovém není nic špatného – právě naopak, i Ozzy říká, že sexualita a tělesnost k naplněnému vztahu dvou lidí, kteří spolu žijí, patří a je to dobře.

Playlist:
The Cooltrane Quartet – Like a Virgin (Madonna cover)
Jon Lajoie – Alone in the Universe
Stryper – Not That Kind of Guy
Symphony X – Sacrifice

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.