Hergot! o Desateru: Nevydáš křivé svědectví

23. září 2014

Jaké svědectví před soudem je ještě křivé a jaké je v pořádku? Co radí advokáti vypovídat svým klientům? Kdo jsou dnes ti nejslabší, kteří potřebují zastání, a spravedlnosti se jim ne vždy dostává? Takové a další otázky kladli moderátoři Hergot!u v návaznosti na další díl seriálu o Desateru právníku a křesťanovi Danielu Bartoňovi.

Daniel Bartoň studoval práva v Praze a v Cambridgi, studoval ale také teologii a o základech práva přednáší i studentům a studentkám Evangelické teologické fakulty. Před morálními a etickými dilematy, na která ve své praxi naráží, se snaží nezavírat oči, ale promýšlet je a hledat k nim správné postoje. A takových dilemat není málo. Jedním z nich je i otázka svědectví u soudu.

O tom, jaké svědectví je správné a jaké ne, nelze rozhodnout absolutně. Jde o prezentaci různých pohledů na věc a u soudu jde podle Daniela Bartoně vždy o obhájení jednoho z nich. To ale neznamená, že by všechny výpovědi byly pravdivé. Může advokát poradit svému klientovi, aby něco zamlčel, nebo dokonce lhal?

Opravdová spravedlnost je spravedlností pro všechny a její fungování se ukazuje na tom, zda se mohou práva domoci i ti nejslabší. To platilo v dobách biblických a platí to i dnes. Kdo jsou ovšem dnes ti nejslabší a kdo mají naopak moci tolik, že jí zneužívají pro obracení práva ve svůj prospěch?
Daniel Bartoň upozorňuje, že z trojice vdovy, sirotci a cizinci, kterou Bible připomíná, minimálně jedna skupina potřebuje akutně zastání, kterého se jí často nedostává – jsou to cizinci, kteří se pohybují často úplně mimo právní systém státu. Na straně silných se poměry ovšem trochu mění – největšími hráči, kteří často hrají na úkor práv běžných lidí, jsou podle Bartoně velké korporace.

03180318.jpeg

„Nevydáš proti svému bližnímu křivé svědectví,“ tak zní celý text devátého přikázání, jak je zapsáno v biblické knize Exodus. Pravý opak se ovšem udál v biblickém příběhu o Nábotově vinici. A právě pro Nábota to mělo fatální důsledky. Příběh Nábota, Achaba, královny Jezábel a dvou podplacených svědků předali Petr Wagner, Jakub Ort a Dominik Čejka posluchačům ve formě improvizované rozhlasové hry. To ovšem nebude jediná kultura, která posluchače čeká. Tentokrát se budou také přednášet různé písňové texty, např. jeden, který o Desateru nazpívala Lucie Bílá. Perly duchovní moudrosti lze někdy nalézt až na úplném dně...

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio