Hergot!: Obroda po evangelikálním způsobu

28. říjen 2012

V pořadu Hergot! přijdou termíny „evangelikalismus“ a „evangelikálové“ na přetřes celkem často, zvláště v případě komentovaných událostí z druhé strany Atlantiku. Na samotné vysvětlení, o jaký proud v západní církvi vůbec jde, si ale zatím Jan Škrob, Dominik Čejka a Petr Wagner nenašli čas – a to se právě v tomto dílu pořadu snažili napravit.

Záda jim při tom všem kryl religionista (a člen české evangelikální denominace Církve bratrské) doc. Pavel Hošek, Th.D. Dozvíte se například, odkud se evangelikální hnutí vzalo, jak se liší postoje evangelikálů amerických a těch našich i jakou specifickou tradici tento proud církve ctí v české kotlině.

Soundtrack k tématu byl přiměřeně bizarní a snad také zábavný: Braam, Bob Dylan, Evangelicals a další.

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.