Hergot! Renegades 9: Od Háre Krišna k pravoslaví

5. únor 2017

V seriálu Renegades o lidech, kteří změnili nebo opustili svou náboženskou víru, si tentokrát povídáme s Petrou Annou Cihlářovou. Ta se dnes hlásí k pravoslavnému křesťanství, ale prožila čtyři roky v komunitě Háre Krišna. Jak tato na první pohled neobvyklá cesta vypadala?

Petra vzpomíná, že ji křesťanství zajímalo už od dětství. Její cesta se ale vyvíjela trochu jinak a první velký krok směrem k náboženství nakonec nesouvisel s křesťanstvím – přečetla si životopis Prabhupády, zakladatele hnutí Háre Krišna, který ji uchvátil. Zalíbilo se jí také na farmě, kterou u nás hnutí Háre Krišna provozuje. Vzpomíná, že i když především uklízela a starala se o zvířata, byla vnímána jako důležitá a plnohodnotná členka společenství.

Postupem času jí to ale přestávalo stačit. Na složité otázky po smyslu života dostávala příliš banální odpovědi a když se chtěla dozvědět víc nebo dokonce o věcech diskutovat, ostatní ji odbývali. Začala si navíc uvědomovat nenápadný, ale neustálý tlak v tom, jak se má oblékat a česat, jak a co má jíst, s kým se má a nemá stýkat.

Část lidí z komunity ji také odrazovala od studia na vysoké škole, jiní jí zase radili, ať lže svému příteli, který nechtěl jíst jídlo obětované bohům – měla mu tvrdit, že obětované není a dávat mu je, aby se „očistil“. Tyto věci nakonec Petru od Háre Krišna odvedly.

03756746.jpeg

Druhá část její cesty začíná právě na vysoké škole, kde studovala religionistiku a teologii. Vrátila se ke svému starému zájmu o křesťanství a začala zjišťovat, jaká církev by pro ni byla nejlepší. Rozhodla se pro pravoslavné. I když máme ve zvyku tuto církev vnímat jako poměrně autoritativní a přísnou, Petra Anna Cihlářová zdůrazňuje, že ve srovnání s Háre Krišna v ní zažívá pocit absolutní svobody.

Poslechněte si celý pořad!

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.