Hergot! s Evou Pavlíkovou: Migrace a magie čísel

2. listopad 2015

Ve vyhrocené diskuzi o migraci a uprchlících padají nejrůznější čísla a statistické údaje. Šermuje se sta tisíci i miliony, pokud se rovnou na čísla nerezignuje a nemluví se o přílivu, vlně nebo záplavě. Rozhodli jsme se v tom všem udělat trochu pořádek a do studia jsme si pozvali socioložku a odbornici na migraci Evu Pavlíkovou, která má za sebou navíc i studium teologie, takže je pro Hergot! jako stvořená.

Evy Pavlíkové jsme se zeptali, proč je vůbec důležité společenské jevy kvantifikovat, jaká jsou úskalí při interpretaci sociologických dat a na co si dát při zacházení s čísly pozor. Řeč byla ale samozřejmě také o náboženství. Zajímalo nás, jestli se dá nějakým způsobem statisticky doložit, zda má na úspěšnou integraci imigranta vliv jeho náboženské vyznání. Podle Pavlíkové se sice imigrant lépe integruje do kulturně blízkého prostředí, úspěch integrace ale také závisí na míře pestrosti a otevřenosti společnosti.

Čtěte také

Petra Wagnera zajímalo, jestli může zvýšená pozornost věnovaná islámu přinést něco i menšinové skupině českých křesťanů. Může islám zvýšit obecnou náboženskou gramotnost české společnosti? Podle Pavlíkové je pro muslima rozhodně bližší křesťan než ateista a proto „bude pro Čecha jednodušší se bavit s muslimem, když bude něco vědět o křesťanství jako o náboženství, které je tady doma, než když se bude tvářit, že neví vůbec nic. Kdybychom tady měli víc muslimů, věřím tomu, že český ateista by se víc zajímal o křesťanství, aby v těchto diskuzích obstál.“ Jako socioložka ale Pavlíková jedním dechem dodává: „Druhou věcí je, že když se podíváme na procenta, tak tu v podstatě žádné muslimy nemáme.“

03503874.jpeg

Na jeden z mnoha biblických příběhů o migraci jsme se tentokrát podívali do knihy Ezdráš. Kniha situovaná do období návratu jeruzalémských exulantů zpět domů začíná dlouhým seznamem navrátilců a počty příslušníků rodin, takže se nám podařilo ji napojit i na téma čísel a statistiky. Zajímavější je ale její závěr, který rozhodně není dobrou biblickou reklamou na integraci a multikulturní soužití. Rozlícený kněz Ezdráš totiž odděluje „svaté símě“ izraelského lidu od ostatních národů a zachází v této své misi tak daleko, že rozvádí smíšená manželství. Jestli jsme dali Ezdrášovi spíše palec nahoru nebo dolů, jak kdo zachází s xenofobií v Bibli, a mnoho dalších věcí se dozvíte, když si pustíte celý pořad.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.