Hergot s Jiřím Silným: Křesťanský hlas proti globální nespravedlnosti

5. červen 2017

Už od roku 1996 funguje v českém prostředí Ekumenická akademie, instituce, která se po vzoru německých evangelických akademií zaměřuje na dialog o společenských a politických problémech, také ale vydatně pomohla rozšiřování fair tradu v České republice. Jejím zakladatelem a dlouhodobým ředitelem byl Jiří Silný, husitský duchovní a aktivista. Zeptali jsme se nejen na jeho práci v Ekumenické akademii, ale i na jeho cestu k víře nebo na mezinárodní kampaň za oddlužení.

Jiří Silný uvěřil již za minulého režimu a jak sám poznamenává, jeho křesťanskou cestu poznamenal fakt, že jedním z impulsů k jeho konverzi byl film Evangelium sv. Matouše, který natočil homosexuál a komunista Pasolini. Církev chápal Jiří Silný i jako prostor relativní svobody otevřenou pro práci se společenstvím.

V devadesátých letech využil svoje zkušenosti z Německa a založil Ekumenickou akademii jako instituci, která se zaměřovala už od svého počátku na otázky migrace, chudoby, ekologie nebo globální nerovnosti. Téma globální nerovnosti je pojítkem i se Silného aktivistickou činností. Výraznou událostí mezinárodního měřítka byla kampaň za oddlužení zemí třetího světa, která vrcholila protesty a předáním petice v rámci zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze v roce 2000.

Často se vzpomíná na masové protesty anarchistů a alterglobalizačních aktivistů, které v roce 2000 v Praze proběhly. Málo se ale ví, že protestů se účastnili i křesťané z celého světa. V rámci kampaně za oddlužení dokonce předali zástupcům MMF gigantickou petici s miliony podpisů.

„Protože jsme nenašli žádný kostel, kam by nás pustili, byli jsme v kostele Sv. Šimona a Judy, který je odsvěcený. Potom jsme šli k bývalému Stalinovu pomníku, kde byly projevy. Jedním z hlavních řečníků byl Samuel Kobia, který se o dva roky později stal generálním tajemníkem Světové rady církví, měli jsme tam biskupa ze Zambie a řadu dalších církevních představitelů, ale nepodařilo se, aby vůbec někdo tyto významné představitele mezinárodní ekumeny přijal,“ popisuje Jiří Silný mezinárodní závažnost protestu a zároveň jednoznačné odmítnutí, se kterým se k tématu postavily české církve.

Pusťte si celý rozhovor!

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.