Hergot!: Setkání kříže a půlměsíce

13. květen 2014

V reakci na policejní zásah v pražské mešitě se uskutečnilo mezináboženské setkání křesťanů a muslimů za pokojné soužití. Jan Škrob a Jakub Ort se vydali přímo na místo a postarali se o reportážní střípky a rozhovory s účastníky.

Setkání, které iniciovali faráři Českobratrské církve evangelické, se zúčastnilo asi padesát lidí, další posílali pozdravy. Jeden z muslimských účastníků zdůrazňuje, jak je pro něj podpora od křesťanů důležitá. Jeden z pořadatelů akce, farář Matěj Opočenský, zase vysvětluje, odkud se vzala potřeba dát najevo solidaritu právě tímto způsobem – na prvním místě jde o vzájemné poznávání a mezináboženský dialog „zdola“.

Společně s Petrem Wagnerem jsme se pak ve studiu celé věci věnovali v širším kontextu – dojde mimo jiné i na kontroverzní knihu Základy tauhídu od Bilála Philipse, jejíž české vydání má být příčinou celého incidentu.

Playlist:
Brother Ali – Mourning in America
KRS One – Sound Of Da Police
Babilon Zion Sound System – Ratunku Policja
Raihan – 25 Rasul
Native Deen – Ya Taybah

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.