Hergot!: Spiritualita Václava Havla

2. únor 2014

S disidentem, dramatikem a prvním polistopadovým prezidentem je spojováno leccos. Mimo jiné dvě slova: pravda a láska. Není od věci se zeptat, jaký význam měla pro Václava Havla také víra. A právě to byla hlavní otázka tohoto dílu pořadu Hergot!

Pozvání do studia přijal disident, politik a katolický filozof Daniel Kroupa, který má za prvé dostatečnou erudici k promluvám o náboženských a filozofických tématech a za druhé dostatečnou sbírku osobních vzpomínek na společné zážitky a rozhovory s Václavem Havlem.

Václav Havel se nikdy k žádné církvi ani náboženství, jak známo, nehlásil. O otázky náboženství a smyslu života ho však každopádně intenzivně zajímaly. Jeho postoje k těmto věcem se projevovaly jak v jeho hrách (jako nejdůležitější v tomto smyslu uvádí Daniel Kroupa drama Pokoušení), tak např. v Dopisech Olze nebo osobních rozhovorech se svými přáteli.

Havla ovlivnilo jeho rodinné zázemí. V jeho rodině můžeme nalézt jak antroposofický a spiritistický vliv jeho dědečka, tak kladný vztah k střízlivému a přesnému vědeckému poznání, který Havel zdědil po své matce.
K hlubším rozhovorům s Václavem Havlem se dostal Daniel Kroupa v tzv. Kampademii, což byl pokus o jakousi univerzitu zdola, nezávislou na normalizačních strukturách. Zde došla řeč na témata vědy, filozofie, náboženství a teologie, ale i ekonomie.

02270242.jpeg

Václav Havel, který se potýkal spolu s dalšími katolickými a evangelickými teology své doby např. s představou osobního boha, může být spíše inspirací v poctivosti svého hledání, než že by nám dokázal dát nějaké hotové odpovědi. To ostatně dobře souzní s doporučením Daniela Kroupy, který varuje před tím, abychom udělali předmětem uctívání Havla samotného. Skutečný Havel, Havel svých dramat a textů a Havel jako historická postava, nám dá jistě víc.

Ani v tomto díle nechyběly zprávy, biblické okénko a muzika. Slyšet jste mohli Lou Reeda, Plastic People of the Universe, Franka Zappu ale také Rudiho Zygadla s jeho písní Václav.

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.