Hergot!: Svatý Vít nebo Svantevít?

13. leden 2013

V málokterém evropském národě jsou tak k nerozpoznání promíchané vlivy keltské, germánské a slovanské, přesto právě ten naposledy jmenovaný vliv je v poslední době silnou inspirací ke znovuobjevování zmizelých tradic.

Mladí lidé bloudí krajinou českých zemí ve snaze objevit pod vrstvami dějin zasutý „odkaz předků“, někteří spíše ze zvědavosti, jiné k tomu vedou kulturní a náboženské důvody.Možná je to trochu zvláštní, ale rozhodně pro pořad Hergot! typické: o slovanském novopohanství a hledání kořenů předkřesťanské spirituality oblasti od Aše k Volze přišel vyprávět antropolog a odborník na slovanskou filologii Giuseppe Maiello z Neapole, zakladatel duchovního hnutí Rodná víra.

Soundtrack obstarají kapely z „pagan“ scény: Češi Žrec, Arkona z Ruska, Percival z Polska a další, vybíraní ovšem se zvýšenou ostražitostí – mezi novopohany působí totiž také nemalá skupina radikálů krajní pravice (i o nich bude v Hergot!u řeč).

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.